Pad cijena akcija na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale četvrti dan zaredom jer su upozorenja niza kompanija o pogoršanju poslovnih uslova potvrdila bojazni da slabljenje globalne privrede nagriza njihove prihode i zarade.

Dow Jones indeks skliznuo je 83 boda, ili 0,65 odsto, na 12.653 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,81 odsto, na 1.341 bod, a Nasdaq indeks 1,0 odsto, 2.902 boda.

Početak sezone objave poslovnih izvještaja kompanija za drugo tromjesečje potvrdio je bojazni ulagača da je usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, od SAD-a i Kine, do evrozone, ostavilo duboki trag na poslovanju kompanija.

Juče je niz kompanija, od proizvođača čipova Applied Materials i Advanced Micro Devices, do proizvođača mašina Cumminsa, upozorilo da će im rezultati biti manji od planiranih zbog pogoršanih poslovnih uslova u svijetu i jakog dolara. Cijena akcije AMD-a pala je više od 11, a Applied Materialsa više od 2,5 odsto.

Akcija Cumminsa pojeftinila je, pak, 9 odsto i povukla za sobom cijene drugih industrijskih kompanija. Zbog toga je S&P indeks tog sektora pao 1,6 odsto. Oštro je pala, više od 4 odsto, i cijena akcije Alcoe, koja je u ponedjeljak prva izvijestila o poslovanju u proteklom tromjesečju. Prvo je akcija najvećeg američkog proizvođača aluminijuma poskupila, jer su rezultati bili nešto bolji od očekivanja, no kasnije se našla pod pritiskom zbog znatnog pada prihoda i zarade u odnosu na isti lanjski period.

Prvi finansijski izvještaji i niz upozorenja kompanija o pogoršanju poslovnog okruženja potvrđuju da bi ova sezona kvartalnih rezultata američkih kompanija mogla biti najslabija u posljednje tri godine. Analitičari, naime, u drugom tromjesečju očekuje pad dobiti kompanija, sadržanih u S&P 500 indeksu, za prosječno 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što bi bio prvi pad njihove dobiti još od 2009. godine. Pod snažnim se pritiskom juče našao i energetski sektor, jer je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku potonula više od 2 dolara, zaronivši ispod nivoa od 84 dolara po barelu.

Posljedica je to, među ostalim, strahovanja ulagača od pada potražnje za ‘crnim zlatom’, nakon što je objavljeno da je uvoz Kine u junu porastao samo 6,3 odsto na godišnjem nivou, što je upola manje od očekivanih 12,7 odsto i ukazuje na slabost potražnje u Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina. Na evropskim su berzama, pak, cijene akcija juče porasle, jer je ulagače ohrabrio dogovor ministara finansija evrozone o pomoći od 30 milijardi evra španskim bankama. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 odsto, na 5.664 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 odsto, na 6.438 bodova, a pariški CAC 0,59 odsto, na 3.175 bodova.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *