Wall street: U fokusu Evropa i ekonomski podaci SAD-a

Dodajte komentar

I ove se nedjelje na Wall Streetu očekuje nesigurno trgovanje jer će opasnost od izlaska Grčke iz evrozone držati ulagače na oprezu, a na smjer tržišta uticaće i novi podaci iz američke ekonomije.

Dow Jones indeks prošle je nedjelje ojačao 0,7 odsto, na 12.454 boda, dok je S&P 500 porastao 1,7 odsto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 odsto, na 2.837 bodova.

No, rast cijena akcija nije toliko posljedica boljeg raspoloženja ulagača koliko tehničke korekcije nakon tri nedjelje neprestanog poniranja. Od početka maja S&P 500 indeks potonuo je više od 5 odsto.

Kako se približavaju novi parlamentarni izbori u Grčkoj 17. juna, sve je veća bojazan da će pobijediti stranke koje se protive oštrim mjerama štednje, koje je bivša vlada dogovorila s Evropskom unijom i MMF-om. To bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz evrozone i izazvati velike poremećaje na svjetskim finansijskim tržištima.

Na nivou Evropske unije nema plana o tome kako reagovati u tom slučaju, pa je u petak potpredsjednik belgijske vlade Didier Reynders poručio da će centralne banke i kompanije napraviti veliku profesionalnu pogrešku ako se ne pripreme za izlazak Grčke iz evrozone.

Mnogi to već rade, pa se procjenjuje da otprilike polovina vlada, banaka i velikih kompanija u evrozoni priprema krizni plan u slučaju grčkog napuštanja evra.

No, uz Grčku, zabrinjava i Španija. Tamošnje su banke u velikim problemima zbog recesije i gubitaka na tržištu nekretnina. Bankia, četvrta po veličini španska banka koja je nedavno djelimično nacionalizovana, zatražila je u petak od vlade pomoć u iznosu od 19 milijardi evra.

Na to su se nadovezali i problemi regija s refinansiranjem dugova. U petak je predsjednik najbogatije španske autonomne regije Katalonije izjavio da su opcije gotovo iscrpljene kada je riječ o refinansiranju dugova koji dospijevaju na naplatu ove godine, te da će morati zatražiti pomoć centralnih vlasti.

„Evropa i dalje zabrinjava. No, kako će izbori u Grčkoj biti tek za nekoliko nedjelja, ulagači bi mogli više pažnje posvetiti makroekonomskim podacima“, kaže Peter Cardillo, ekonomista u kompaniji Rockwell Global Capital.

A ove će nedjelje biti objavljeni izvještaji o bruto domaćem proizvodu u prvom tromjesečju i zaposlenosti u maju, koja će pokazati u kakvoj je formi američka ekonomija, prenose agencije.

U ponedjeljak se u SAD-u ne radi zbog Dana sjećanja.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *