Banka Engleske zadržala rekordno nisku kamatnu stopu

Dodajte komentar

Monetarni odbor Banke Engleske (BoE) jednoglasno je odlučio da ovog mjeseca zadrži ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, ali je jedan član odbora zatražio dodatne stimulanse, saopštila je danas banka.

Zapisnik sa sastanka monetarnog odbora BoE, održanog 9. i 10. maja, pokazao je da je svih devet članova odbora glasalo za zadržavanje ključne kamatne stope na 0,50 odsto, koliko ona iznosi od marta 2009, prenijela je agencija AFP.

Odbor je istovremeno glasao osam prema jedan za zadržavanje obima programa kupovine sredstava na 325 milijardi funti (338 milijardi evra).

Jedan od članova odbora, Dejvid Majls, glasao je za povećanje obima takozvanog kvantitativnog labavljenja za dodatnih 25 milijardi funti.

U okviru programa kvantitativnog labavljenja, centralna banka štampa novi novac, koji se zatim koristi za kupovinu sredstava kao što su obveznice ili akcije preduzeća, u cilju podsticanja kreditiranja i ekonomske aktivnosti.

Zapisnik je objavljen dan nakon što je Međunarodni monetarni fond pozvao BoE da snizi kamatnu stopu i upumpa još novca u recesijom pogođenu privredu, koja osjeća posljedice dužničke krize u evrozoni.

capitla.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *