Britanske banke profitirale od ‘seobe’ depozita

Dodajte komentar

Osim u Grčkoj odliv novca je registrovan i u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Španiji… Zahvaljujući svojoj poziciji članice EU koja je izvan eurozone, Britanija je postala meka: više od 140 milijarda eura slilo se samo u četiri velike banke.

Panično povlačenje stotina miliona eura iz banaka zbog prijetnje izlaska Grčke iz eurozone nije novost jer grčki štediše odavno svoj novac sklanjaju u inostranstvo u čemu nisu usamljeni, piše agencija Reuters i navodi da su finansijska utočišta u Švajcarskoj, Njemačkoj, ali i u Velikoj Britaniji koja nije prihvatila euro. 

Samo u ponedjeljak, kada je objavljeno da političke stranke nisu uspjele dogovoriti koaliciju i raspisat će se novi parlametnarni izbori, grčki štediše povukli su 700 miliona eura iz banaka, komentarisao je razočarani predsjednik Karolos Papoulias.

Strah od devalvacije

Grčka će na nove izbore 17. juna pošto su birači odbacili oštre mjere štednje koju im u zamjenu za zajmove nameću Evropska unija i Međunarodni monetarni fond. Ta je odluka raspirila strah da će Grčka morati napustiti eurozonu i da će je pogoditi devalvacija.

Izvori iz dviju grčkih banaka povjerili su agenciji Reuters da se povlačenje depozita nastavilo u utorak približno jednakim ritmom kao i dan ranije.

“Grčki bankarski sistem je u opasnosti: bankama prijeti najgori scenario, odliv depozita”, kaže Arnaud Poutier iz CEO IG Markets France.

Odliv depozita počeo je prije dvije godine kada se produbila dužnička kriza. Grčke banke izgubile su 72 milijarde eura depozita od početka 2010., što je oko 30 posto, piše Reuters navodeći da je pet vodećih grčkih banaka izgubilo lani 37 milijarda eura kapitala.

Međutim, u februaru je tadašnji ministar finansija Evangelos Venizelos rekao da je u inostranstvo otišlo samo 16 milijarda eura, od čega se trećina slila u Veliku Britaniju.

Zahvaljujući svojoj poziciji članice EU koja je izvan eurozone, Britanija je postala meka: više od 140 milijarda eura slilo se samo u četiri velike banke. Za posebno sigurna utočišta smatraju se dvije banke usredotočene na Aziju: HSBC i Standard Chartered. Druge banke koje su zadnjih godina primale ‘odbjegli novac’ su Barclays, njemačka Deutsche Bank, švajcarske Credit Suisse i USB, te ruske banke Sberbank i VTB.

Širenje krize u eurozoni 

Štedni depoziti su dramatično lani kolali Evropom, prema podacima iz više od 120 evropskih banaka.

Više od 120 milijarda eura povučeno je iz dviju banaka u Belgiji, a među njima je i posrnula Dexia. Oko 90 milijarda eura povučeno je iz francuskih banaka, među kojima su Credit Agricole i BNP Paribas. Francuske banke lani su bile izuzetno pogođene jer su jako izložene grčkome dugu.

U strahu od širenja krize eurozone iz italijanskih banaka povučeno je oko 30 milijardi eura, a iz španske banke Bankia od prošle sedmice štediše su povukli više od milijarde eura, navodi Reuters.

Ulagače zabrinjava mogućnost širenja problema iz Grčke na druge zemlje, poput Španije ili Italije.

Reuters / Indikator.ba
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *