Azijska tržišta: Nikkei 225 pao i peti dan uzastopno

Dodajte komentar

Azijski su se indeksi spustili nakon što je stopa inflacije u Kini porasla više od očekivanja što je ponovno podstaklo spekulacije da će Peking odložiti labavljenje monetarne politike.

MSCI Asia Pacific Index izgubio je 0,5 posto. Shanghai Composite Index oslabio je 0,7 posto, a najveći su gubitnici bili u sektoru nekretnina. China Vanke je srezan 1,1 posto dok je gubitnik dana bio Teieing Newcity Investment koji je potonuo 7,2 posto.

Nikkei 225 izgubio je 1,1 posto za svoj peti uzastopni pad nakon što su podaci s američkog tržišta rada podstakli strahovanja da će američki oporavak biti duži no što se očekivalo. Uz to, jači jen srezao je dionice japanskih izvoznika. Od 2. aprila, Nikkei 225 pao je 5,2 posto a trenutno je u najdužoj negativnoj seriji u posljednjih pet mjeseci. Honda Motor oslabio je 1,8 posto, Nissan Motor 2,3 posto dok je TDK najteže stadao padom od 2,7 posto.

Korejski Kospi pao je 1,6 posto i spustio se ispod 2.000 bodova, na najniži nivo u mjesec dana. Samsung Electronics srezan je 1,3 posto dok je Hyundai Mobis pao 2,2 posto. Finansijski sektor patio je zbog averzije prema riziku. Woori Finance izgubio je 2,5 posto dok je KB Financial potonuo 3,6 posto.

Indijski BSE Index izgubio je 1,3 posto nakon što je rast depozita bio ispod projekcija centralne banke. Banke su bile najveći gubitnici. ICICI Bank izgubio je 2,3 posto dok je State Banke of India korigirana 1,8 posto.

seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *