Vladine mjere štednje neprihvatljive građanima

Dodajte komentar

Nove mjere štednje koje je predložio ministar finansija Milorad Katnić na jučerašnoj sjednici Socijalnog savjeta neprihvatljive su za građane Podgorice- jer kažu teško izlaze na kraj i sa osnovnim potrebama. Logično je, smatraju da na udaru prvo budu plate javnih funkcinera, jer tu se, dodaju ima i šta uzeti. Iz krize se, kaže Predrag Boljević iz CEZAP-a ne možemo izvući novim poskupljenjima, jer ih nema ko platiti. I za Srđu Kekovića iz Unije slobodnih sindikata razgovor o smanjenju plata onima koji se finasiraju iz budžeta je suvišan. Nova poskupljenja su krajna mjera za koju još nije došlo vrijeme smatra  predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić.

Nedavno poskupljenje goriva, izgleda, biće samo jedno u nizu. Vlada je, naime na jučerašnjoj sjednici Socijalnog Savjeta najavila oporezivanje kablovskih televizija, uvođenje akciza za mobilnu telefoniju, kao i za neracionalne potrošaće struje .Najvjerovatnije ćemo od ljeta plaćati i veće račune za struju.Građani Podgorice pitaju dokle će biti bombardovani vijestima o novim poskupljenjima:

« To ne bi mogao niko izdržati, a pogotovo ne obični ljudi, obični smrtnici koji jedva kupe vareniku i hljeb…To je užasno pored svih poskupljenja, eto da se čovjek ne može nekome ni javiti telefonom…Ovo je sve đavo odnio, nema tu šta da se komentariše…»

Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača napominje da se zaboravlja – da poskupljenja neko mora i da plati:

« A taj neko  više nema para, jednostavno iz naroda možeš  izvući samo ono što ima, ono što nema ne možeš jedino što možeš je administrativno nametati koliko god hoćeš. Treba da se puni buđzet, ali se plašim da  posuda iz koje treba da se puni više nema vode».

Kriza će se osim na džepove građana odraziti i na javne funkcinonere, tako je bar juče najavio ministar finansija Milorad Katnić. Taj potez je, smatraju  Podgoričani dobar-jer vrijeme je, kažu da se konačno krene od plata funkcionera:

« Od onih koji imaju neka uzmu, od mene mogu samo dušu… Ja primam 150 eura, predlažem da i oni toliko prime pa da vide kako je živjeti sa tim…»

Način da se izvučemo iz krize nije, smatra Predrag  Boljević iz CEZAP-a –  najavljeno smanjenje plata javnih funcionera. To je, objašnjava,  jedna od mjera koja se negativno odražava na učinak. Za rad, ističe mora postojati stimulans:

« Ne možete očekivati da ministr funkcioniše sa 700, 800 ili 900 eura, to je smiješno. Pa ukinite ministarstvo, ne treba nam i završite posao. Ili platimo to ministarstvo i od njega očekujmo rezultate. Ako nema rezulatata smijenite ga, ne smanjujte plate»

Za Boljevića je posebo nerazumljiva odluke Vlade o uvođenju taksi za neracionalne potrošače stuje . Navodi i primjer :

« Ja imam četiri đaka- od studenta do osnovca pa ne mogu ih dovesti sve pod jednu sijalicu  da uče .Dva penzionera nemaju takve potrebe, pitam se ko je tu onda neracionalan».

Prema najavama Vlada će u naredna tri dana pregovarati sa oba sindikata o smanjenju plata onima koji se finasiraju iz buđzeta. No, ako je suditi po riječima Srdje Kekovića, Unija slobodnih sindikata neće pregovarati, jer  je takav razgovor, smatra  – suvišan:

“Priča o tome da se smanjuju zarade pet odsto je fatalna. Mislim da u ovom trenutku kad vi imate dva masovno posjećena protesta gdje građani izražavaju socijalni bunt protiv postojeće situacije i da Vlada nudi nešto. Mislim da samo podgrijava socijalnu bombu koja samo što nije pukla. Što se tiče USS, za nas je takva priča apsolutno neprihvatljiva.”

Protiv uvođenja novih mjera koje je predložio ministar finansija je i predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić  koji smatra da je standard građana već ugrožen. To je ističe Krivokapić krajnja mjera za koju još nije došlo vrijeme. Ima prostora, kaže  da se to premosti na drugi način. Krivokapić dodaje da će i Vujica Lazović, kao potpredsjednik Vlade pokušati da odrani tu koncepciju.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *