Podrška inicijativama u sektoru proizvodnje i prerade AG kamena

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa će podržati sve održive inicijative u sektoru proizvodnje i prerade arhitektonsko-građevinskog (AG) kamena u Crnoj Gori, saopštio je resorni ministar Admir Šahmanović prilikom posjete danilovgradskoj kompaniji Maljat Stone.

Iz Ministarstva je saopšteno da je riječ o najvećem preduzeću u opštini Danilovgrad, a posjeta Šahmanovića ima dva kurioziteta, jer je u pitanju jubilarna godina i po riječima najstarijeg radnika i od skora penzionera Radosava Jovanovića, to je prva posjeta ministra rudarstva tom rudniku za 48 godina njegovog rada.

Maljat Stone, bivši Mermer, je najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera i ove godine obilježava značajan jubilej 60 godina postojanja.

Radna posjeta kompaniji je počela obilaskom rudnika Maljat u Spužu i razgovorom sa rukovodiocima i radnicima na terenu, koji su ministru i saradnicima elaborirari najvažnije izazove u eksloataciji i značajnom iskustvu istih u preko četiri decenije rada u ovom rudniku.

Šahmanović je naveo da su ta radna posjeta i obilazak rudnika odlična prilika da se na licu mjesta upoznaju sa tehnologijom eksploatacije kamena/mermera, uslovima rada zaposlenih.

“Drago mi je da sam razgovarao sa radnicima u rudniku i čujem njihova iskustva, posebno važna i kroz prizmu buduće vizije razvoja sektora rudarstva kojem ova Vlada daje jednu od prioritetnih indistrijskih politika“, naveo je Šahmanović.

On je kazao da ga izuzetno raduje saznanje o ogromnim resursima i kapacitetima kojima raspolaže rudnik Maljat kako po pitanju AG kamena koji je izuzetno tražen proizvod na globalnom tržištu i koji je do sada ugrađen u preko deset hiljada objekata u više od 50 zemalja na tri kontinenta.

Maljat ne samo da ima značajnu istoriju, već ima i održivu budućnost i Vlada treba da novim politikama podrži industrijsku proizvodnju.

Izvršni direktor Maljat Stone, Goran Jevrić, rekao je da najavljena realizacija velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji Glavnog grada Podgorica, ali i u drugim djelovima Crne Gore, u cjelosti može biti snabdjeveno sa TG kamenom iz Maljata čime će se ujedno voditi i održiva politika zaštite životne sredine i konretna politika na principima zelene ekonomije.

Jevrić je naveo da kompanija kreira novu viziju razvoja, da se nalazi pred investicionim ciklusom i da raspolaže sa vrijednim kadrovskim kapacitetima. Preduzeće ima oko 80 zaposlenih, a preko 50 odsto proizvoda se isključivo plasira na prestižno i veoma zahtjevno i izbirljivo tržište EU, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Australije.

Prema njegovim riječima, veći plasman moguć je kroz realizaciju planiranih investicija kojima će se povećati operativna spremnost eksploatacije u rudniku, ali i povećanjem proizvodnog kapaciteta fabrike sa sadašnjih oko 300 kvadrata po danu na 800 do hiljadu kvadrata po danu što je temeljna razvojna vizija kompanije.

Većinski vlasnik ove kompanije koja ove godine obilježava 60 godina od osnivanja je građanin Slovenije, Sašo Radilović.

Nakon obilaska rudnika, Šahmanović sa saradnicima obišao je i fabriku i upravnu zgradu kompanije, razgovarajući sa zaposlenima u pogonu stekao uvid u poslovanje kompanije koja raspolaže sa vrijednim zaposlenima koji su predani svojim obavezama, uz isticanje da je ova kompanija spremna u ovom trenutku obučiti i zaposliti deset novih radnika kako bi se sa uspjehom realizovali ugovoreni poslovi i svakako realizovale i ozbiljne najave novih projekata.

U tom smislu su član Odbora direktora Luka Gogić i Operativna direktorica Jelena Koljenšić informisali ministra o izazovima tog sektora u smislu nedostatka radne snage i stručnog kadra, izazovima nelojalne konkurencije ukazujući na potrebu da se novim zakonskim rješenjima ovo pitanje riješi na održiv način u interesu države Crne Gore.

Slični Članci