Privredna komora Crne Gore organizuje 13. po redu Konferenciju o ekonomiji: Fokus na Berlinski proces

Privredna komora Crne Gore već od 2010. godine organizuje Konferenciju o ekonomiji, koja je vremenom postala jedan od najznačajnijih ekonomskih skupova u regionu. Ovaj događaj, kako ističu organizatori, igra ključnu ulogu u jačanju poslovnih veza i saradnje među ekonomskim akterima, ne samo unutar Crne Gore, već i šire, sa posebnim naglaskom na regionalnu i evropsku saradnju.

„Konferencija je započeta sa idejom da se kroz otvorenu diskusiju pokrenu važne teme za crnogorsku ekonomiju i njenu perspektivu. Zahvaljujući kvalitetnim međukomorskim vezama, ubrzo je prepoznata kao ključna platforma za ekonomsko povezivanje regiona“, ističe u intervjuu za naš portal Tanja Radusinović, direktorica sektora za razvoj Privredne komore.

Posebna prekretnica u značaju ove konferencije desila se 2014. godine kada je postala dio Berlinskog procesa, čime je učvrstila svoju ulogu na međunarodnoj sceni. „Partnerstvo sa Istočnim odborom njemačke privrede omogućilo je da Konferencija bude uključena u završnu deklaraciju šefova vlada Zapadnog Balkana, što je samo potvrda njenog regionalnog značaja“, dodaje ona.

Budući da ovaj skup pokreće važne teme za jačanje ekonomske saradnje unutar regiona, ali i EU, o kojima diskutuju kreatori politika i poslovnih zajednica, on za rezultat ima i prepoznavanje smjernica i načina kako prevaziđi izazove na koje biznis nailazi i olakšavanje saradnje i trgovine. Uz to, Konferencija već dugi niz godina otvara mogućnost za organizovanje B2B (međukompanijskih) razgovora koji često za rezultat imaju uspostavljanje direktne poslovne saradnje. Kako je naglasila naša sagovornica, ovdje treba istaći ulogu i partnerskih komora iz regiona koje pomažu promociji Konferencije među svojim članstvom, a i direktnim učešćem na ovom događaju.

Šta je glavna tema ovogodišnje konferencije? Na čemu će biti fokus?

Ovogodišnje izdanje Konferencije baviće se rezultatima, ali i budućnošću inicijative koja je 2014. godine dala novi impuls regionu vezano za pitanje njegove evropske perspektive. Tema je decenija Berlinskog procesa, koja će se sagledati kako iz ugla kreatora politika, tako i iz ugla biznisa. Obilježavanje decenije Berlinskog procesa u vidu ovog događaja realizujemo sa Istočnim odborom njemačke privrede, koji nam je bio partner i u organizaciji Konferencije 2014. godine, tj. pri pokretanju inicijative. Kroz osvrt na prethodnih deset godina iz perspektive zapadnog Balkana i Evropske unije pokušaćemo da dođemo do objektivne analize postignutog i usmjerimo pogled na ono što čeka region, sa naglaskom na ekonomsku perspektivu.

Koji su ključni ciljevi ovogodišnje konferencije?

Pored sagledavanja postignutog i izazova vezanih za Berlinski proces, kroz sumiranje napretka u integraciji Zapadnog Balkana u evropske tokove kroz ovu inicijativu, Konferencija ima za cilj da stavi u razmatranje pitanja podsticanja regionalne saradnje, kao i mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa sa Evropskom unijom kroz poboljšanje uslova za privredni rast, privlačenje investicija, kao i jačanje ekonomskih veza između regiona i članica EU.

Razmjena iskustava i najboljih praksi među predstavnicima vlada, poslovnog sektora i drugih relevantnih aktera tokom trajanja Konferencije svakako treba i mogu da doprinesu podsticanju održivog razvoja, te unapređenju ekonomske stabilnost regiona.

Koliko panela je predviđeno u dva dana trajanja i koje će biti glavne teme panela?

Programom Konferencije predvidjeli smo šest panela. Pored osvrta na prethodnu dekadu iz perspektive vlada i poslovne zajednice, predviđeni su i paneli koji će se baviti pitanjima nedostatka radne snage, zelene ekonomije i e-trgovine. Drugi dan skupa otvorićemo razgovorom sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa Evropskom unijom, Predragom Zenovićem koji će nam približiti trenutno stanje integrativnog procesa, kao i zadatke koje treba da ispunimo da bi došli do cilja.

Panel o radnoj snazi baviće se izazovima migracije radne snage i njenog nedostatka, posebno u sektorima kao što su građevina, turizam i IT. Fokus će biti na strategijama za zadržavanje i privlačenje kvalifikovanih radnika, kao i na ulozi obrazovanja i prekvalifikacija.

Kroz jedan od panela zapitaćemo se da li je moguće postojanje zelene Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana. Očekujemo da diskusija obuhvatiti važnost uvođenja održivih praksi i zelene tranzicije u zemljama Zapadnog Balkana, budući da su one preduslov za postizanje evropskih zelenih ciljeva.

Panel o e-commerc-u (elektronskoj trgovini) na Zapadnom Balkanu u fokus će staviti trenutni razvoj ovog vida trgovine u regionu, izazove u vezi sa infrastrukturom, regulativom i sigurnošću podataka.

Kao i prethodne, i ovogodišnja Konferencija biće zatvorena preporukama i zaključcima prof. dr Saše Popovića

Ko su očekivani govornici na konferenciji?

Na otvaranju Konferencije govoriće domaćini, tj. predstavnici organizatora, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i Phillip Haussmann kopredsjedavajući Istočnog odbora njemačke privrede. Konferenciju će zvanično otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, koji je i u direktnoj komunikaciji sa partnerima iz Njemačke podržao njenu realizaciju.

U dijelu otvaranja čućemo i poruku državnog sekretara Saveznog ministarstva za ekonomiju i klimatske akcije Stivena Gigolda. predsjednika asocijacije privrednih komora Evrope Eurochambres, Vladimir Doulhy-a.

Na panelima će učestvovati predstavnici vlada, privrede, ekonomski stručnjaci i praktičari iz navedenih podtema ovogodišnje Konferencije.

Na koji način se učesnici mogu prijaviti na konferenciju?

Prijave za Konferenciju su otvorene do 18. oktobra u 20:00h, a vrše se registrovanjem putem sajta Konferencije www.kecg.me.

Za učešće na Konferenciji nema kotizacije, a poziv je upućen predstavnicima privrede, državnih i javnih institucija, akademskih instanci i nevladinih organizacija.

Dan prije glavnog događaja, velike Konferencije, organizuje se regionalna konferencija pod nazivom “Zeleni horizonti ekonomskog razvoja” Koji je njen značaj? Šta su teme konferencije i ko su učesnici?

Konferencija „Zeleni horizonti ekonomskog razvoja”, kao uvod u „Konferenciju o ekonomiji Montenegro 2024” organizuje Privredna komora Crne Gore kao jednu od aktivnosti svog HUB-a Cirkularne ekonomije.

Namjera Komore je da se ovim događajem stavi fokus na ključne aspekte zelene tranzicije kroz tri panela, razmatrajući ih sa pažljivo odabranim stručnjacima i praktičarima u ovom oblasti.

Prvi panel, “Zeleni ciljevi: Postavljanje prioriteta za održivu budućnost,” baviće se strateškim ciljevima i politikama koje treba postaviti kako bi se osigurala održivost u Crnoj Gori i regionu.

Drugi panel, “Dekarbonizacija: Od smanjenja emisija ugljenika do evolucije poslovanja,” razmatraće načine na koje kompanije mogu smanjiti emisije ugljenika i prilagoditi svoje poslovanje ekološkim standardima.

Treći panel, “Ubrzanje zelene tranzicije: Aktiviranje potencijala privatnog sektora,” istražiće ulogu privatnog sektora kao ključnog pokretača zelene tranzicije, uz razmatranje primjera kompanija koje predvode zelene inicijative.

Konferenciju će otvoriti predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina drakić i ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić.

Podsjetimo da je Privredna komora bila inicijator izrade Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, te da ova institucija promišljajući odgovorno o budućem razvoju svog članstva, tj. svake pojedinačne kompanije, u centar postavlja teme koje su suština ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Slični Članci