Bez potvrde o nekažnjavanju MUP više ne produžava radne dozvole stranim državljanima

Strani državljani, većinski vlasnici u privrednim društvima u Crnoj G ori, više neće moći da produžavaju radne dozvole ukoliko nemaju potvrdu, odnosno uvjerenje da nijesu kažnjavani, te dokaz o smještaju i osiguranju. To se odnosi na strance preduzetnike i strance izvršne direktore, koji imaju najmanje 51 odsto vlasništva u firmi u Crnoj Gori.

Ova odluka stupilaje na snagu od utorka, 15. oktobra, kada su mnogi stranci koji žive i rade u Crnoj Gori bili neprijatno zatečeni, jer je promjena uslova došla iznenadno i bez ikakve prethodne najave. To je stvorilo velike probleme strancima, jer je sada gotovo nemoguće da izvade potrebnu dokumentaciju u propisanom roku od osam dana.
“Danu” se požalilo više stranaca i ukazalo da će morati da putuju u matične zemlje, napuštaju porodicu i posao na nekoliko sedmica, izlažu se trošku odlaska u matičnu zemlju, da bi izvadili potrebnu dokumentaciju za produžetak radne dozvole za rad i boravak u Crnoj Gori, odnosno uvjerenje da nijesu osuđivani.

Kako  je Danu pojasnila osoba upoznata sa tematikom izdavanja radnih dozvola, na primjer Kinez koji je većinski vlasnik i direktor firme u Crnoj Gori mora da ide u Kinu, pa dodatno do ambasade Crne Gore u Šangaju da to dodatno ovjeri, Egipćanin mora da ide u Egipat, Novozelanđanin na Novi Zeland, Belgijanac u Belgiju…

– Izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju za državljanina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji radi u Crnoj Gori traje minimum dva mj eseca. Prvo u Crnoj Gori mora da izvadi otisak, što može jedino da uradi u MUP-u, pa onda da pošalje DHL-om zahtjev FBI. FBI ima rok od dvije ili tri sedmice da odgovori, zatim još sedmicu dvije da se dokument dodatno ovjeri (apostilira) i na kraju da se pošalje DHLom, što traje minimum dva mjeseca ispričao nam je sagovornik.

“Dan je povodom izmjene uslova za izdavanje radne dozvole poslao pitanja MUP-u. Pitali smo ih zašto su promijenili uslove za produžetak dozvola za boravak i rad, kao i da li su o tome uopšte obavijestili podnosioce zahtjeva o promjeni uslova, koja im umnogome komplikuje proceduru izdavanja dozvola.

Načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju Dragan Dašić  je Danu odgovorio da je članom 70, stav 3 Zakona o strancima, propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad za preduzetnike i izvršne direktore u privrednim društvima u kojima su oni jedini vlasnici ili vlasnici više od 51 odsto kapitala može produžavati dok ispunjavaju uslove iz člana 43 ovog zakona.

– S tim u vezi, imajući u vidu činjenicu da se u prethodnom periodu upravo od strane ove kategorije stranaca javljaju zloupotrebe u praksi, da ova kategorija stranaca može dobiti dozvolu za stalni boravak u Crnoj Gori za razliku od ostalih, kao i da imaju određene privilegije u skladu sa Zakonom o strancima u smislu da im se dozvole izdaju mimo godišnje kvote, kao i da tokom trajanja boravka mogu boraviti van Crne Gore duže od 30 odnosno od 90 dana, to je potrebno da područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance, počev od 15.10.2024. godine, za sve strance (preduzetnike i izvršne direktore u privrednim društvima u kojima su oni jedini vlasnici ili vlasnici više od 51 odsto kapitala), prilikom produženja dozvole za privremeni boravak i rad, od istih traže da ispunjavaju uslove iz člana 43 ovog zakona, što je u skladu sa Zakonom o strancima kazao je Dašić.

Jedan od stranaca koji je kontaktirao “Dan” kazao je da nema ništa sporno u ovim uslovima, osim činjenice da je to urađeno iznenadno i bez najave, pa sada stranci koji žele da produže radnu dozvolu to ne mogu da urade.
– Da je ta odluka najavljena, pa da smo znali da će nam trebati ta dokumentacija mjesec, dva, tri unaprijed, to je već druga stvar. Ovako smo došli da produžimo radnu dozvolu, donijeli sve potrebne papire i na kraju nam je rečeno da su promijenjeni uslovi. To je urađeno u toku radnog vremena u utorak, jer neko ko je došao u osam sati to je uradio bez problema, a ko je došao posle devet sati rečeno mu je da mora da dostavi uvjerenje o nekažnjavanju. Čak su i službenici tog dana bili potpuno zbunjeni, jer nisu znali da li da primaju ili odbijaju zahtjeve, tj. traže da se dopune ispričao nam je jedan od stranaca koji će morati da otputuje u matičnu zemlju kako bi izvadio uvjerenje i da pritom ostavi u Crnoj G ori posao i porodicu na nekoliko sedmica.

MUP je Dan pitao i da li su izvršili analizu uticaja ove promjene na dalje poslovanje firmi u stranom vlasništvu, kao i da li će ovo biti nova biznis barijera za poslovanje stranih državljana u Crnoj Gori. Pitali su i da li su odredili ili usaglasili rokove za dopunu predmeta kako zahtjevi ne bi bili odbijeni zbog neblagovremenog podnošenja dokaza o nekažnjavanju. Takođe su pitali i da li su obavijestili stranke o izmjenama propisa, te da li su gdje objavili nove uslove za produžetak radnih dozvola. Na ta pitanja nijesu dobili odgovore, ali im je iz pi-ar službe najavljeno da ćeodgovoriti u narednim danima.

Dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja stranca izdaje se sa rokom važenja do jedne godine i može se produžiti najduže do dvije godine.

Opširnije u Danu

Slični Članci