Za razliku od zlata, bitcoin nije sigurno utočište

Prvi dan oktobra bio je još jedan dan obilježen geopolitičkim previranjima, poput mnogih drugih u protekloj godini. Ovog puta, nestabilnost je izazvana Iranom koji je lansirao najmanje 180 balističkih projektila prema Izraelu, označivši najveći raketni napad na Izrael u istoriji. Izraelski premijer Netanyahu izjavio je da je Iran napravio ozbiljnu grešku i da će se suočiti s posljedicama kako se svijet svakim satom približava sveopštem ratu.

U ovom članku želim podijeliti zapažanja o dvije klase imovine koje se često reklamiraju kao sigurna utočišta, zlato i bitcoin, te kako se ponašaju u vrijeme geopolitičke krize.

Oko 9:32 po EST vremenu, počeli su kružiti izvještaji da se Iran uskoro sprema lansirati balističke projektile na Izrael. Zanimljivo je da su zlato i bitcoin reagovali na potpuno suprotan način — zlato je poraslo, dok je bitcoin strmoglavo pao. Ova cjenovna reakcija potvrdila je dugogodišnje frustracije koje mnogi bitcoineri imaju sa bitcoinom, a to je da se ponaša više kao rizična imovina nego kao pravo utočište. Da je bitcoin zaista ‘digitalno zlato’, očekivalo bi se da će rasti tokom perioda geopolitičkih previranja, a ne padati.

U slučaju da mislite da su kontrasti u performansama zlata i bitcoina 1. oktobra bili anomalija, sličan obrazac dogodio se tokom iranskih napada na Izrael u aprilu 2024.

Nadalje, isto ponašanje bilo je očigledno nakon napada na Izrael 7. oktobra 2023.

Bitcoin se više ponaša kao spekulativna rizična imovina, slično akcijama popularne tehnologije, a ne kao imovina sigurnog utočišta. To je vidljivo iz toga koliko blisko kretanje cijene bitcoina prati tehnološki bogat Nasdaq 100 indeks. Podaci otkrivaju koeficijent korelacije od 0,88 između bitcoina i Nasdaqa 100 u posljednjih pet godina, potvrđujući snažnu vezu i blisko usklađena kretanja. Kao što korisnik X-a pod imenom ‘The Great Martis’ često ističe, ‘bitcoin je samo Nasdaq ETF’.

Snažna korelacija između bitcoina i tehnoloških akcija vjerovatno je potaknuta značajnim preklapanjem ulagača, onih koji su zaljubljeni u modernu tehnologiju i imaju pretjerano povjerenje u nju.

Dokazi pokazuju da se bitcoin, uprkos tome što ga nazivaju ‘digitalnim zlatom’, dosljedno više ponaša kao spekulativna imovina, posebno u vremenima geopolitičkih kriza. Njegova korelacija s indeksom Nasdaq i osjetljivost na iste sile koje pokreću tehnološke akcije otkrivaju da bitcoinu nedostaje stabilnost koja definiše pravu imovinu utočišta poput zlata.

Iako bitcoin može doživjeti značajne skokove cijena, ne može ponuditi pouzdanost i istorijsku snagu zlata, koje se kroz istoriju pokazalo kao postojana pohrana vrijednosti. Ulagači bi trebali razmotriti ovu stvarnost prije nego što bitcoin tretiraju kao pouzdanu zaštitu u vremenima nesigurnosti.

Međutim, bitcoin je još uvijek relativno mlad, posebno u poređenju sa zlatom, i njegov status bi mogao evoluirati kako bude šire prihvaćen, bilo institucionalno ili kao zaštita protiv inflacije u budućnosti.

Izvor: Lidermedia

Slični Članci