ECB se protivi preuzimanju Addiko banke od strane AltaPay-a

Evropska centralna banka se protivi predloženom preuzimanju austrijske Addiko banke od strane srpske kreditne institucije AltaPay, navodeći zabrinutost zbog mogućeg pranja novca, izvijestio je Financial Times u ponedjeljak.

AltaPay, u vlasništvu poznatog srpskog preduzetnika Davora Macure, postala je najveći dioničar Addiko banke ranije ove godine. Međutim, ECB je suspendovala neka glasačka prava AltaPay-a u avgustu, a prema tvrdnjama četiri anonimna izvora koje navodi FT, pokrenula je istragu o internim kontrolama grupe i Macurinim finansijskim resursima.

Zvaničnici ECB-a su posebno zabrinuti zbog AltaPay-ovih politika sprečavanja pranja novca i porijekla njegovih sredstava, te su pripremili pismo za AltaPay u kojem navode probleme koje ta kreditna institucija mora riješiti kako bi poslovala kao banka u eurozoni, piše The Banker.

Uprkos blokiranju glasačkih prava, rukovodioci AltaPay-a vjeruju da imaju “izvodljiv put” ka završetku preuzimanja. U pisanom saopštenju za FT, Macura je izjavio da nije upoznat sa istragom ECB-a osim avgustovske odluke o blokiranju glasačkih prava u Addiko banci, te je naglasio da banka ima snažne mjere za sprečavanje pranja novca.

Takođe je napomenuo da su svi detalji o finansijskom statusu banke, porijeklu imovine i njenim internim kontrolama dostavljeni i Austrijskoj upravi za finansijska tržišta i ECB-u.

Upravni odbor Addiko banke otvoreno se protivi preuzimanju, a prema izvještajima, konkurentski ponuđači kao što su slovenačka NLB Grupa i srpska AIK Banka, zainteresovani su za podnošenje konkurentnih ponuda. Portparol Addiko banke odbio je komentarisati slučaj za FT.

Slični Članci