Oktobarski računi za vodu u Podgorici neće biti niži, iako dio potrošača 10 dana ne koristi vodu sa Mareze

Podgoričko preduzeće Vodovod i kanalizacija” neće umanjiti oktobarske račune, kao nadoknadu za to što građani više od 10 dana kupuju vodu, s obzirom na to da je vodoizvorište Mareza bilo zamućeno.

Direktor tog preduzeća Aleksandar Nišavić kazao je Vijestima da je voda sve vrijeme bila bakteriološki i hemijski ispravna na sva tri vodoizvorišta.

“Napominjem da se, za sve ostale potrebe građana i privrede, voda sve vrijeme koristi sa sva tri vodoizvorišta.

Samim tim, zakonski nijesmo u obavezi da obezbijedimo cisterne za vodu, kao ni da korigujemo račune, kazao je Nišavić.

Vodovod je obavijestio 4. oktobra potrošače da su tadašnje analize vode pokazale značajno povećanje mutnoće na izvorištu “Mareza, a nakon obilnih padavina. Oni su, tada, upozorili i da se voda ne smije koristiti za piće ni nakon prokuvavanja.

Nišavić je podsjetio da je poremećen jedino parametar mutnoće na jednom vodoizvorištu koje tretira jedan dio grada.
“… Građani dijela grada koristili su vodu za piće nesmetano, dok je korisnicima sa vodoizvorišta ‘Mareza’ savjetovano prokuvavanje vode prije pića, a shodno pravilniku i preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IZJCG), kazao je on.

To preduzeće preporučilo je prošle sedmice korisnicima vode sa vodoizvorišta Mareza da je prokuvavaju prije upotrebe.

…Ili da koriste bezbjedne alternative, tj. vodu iz kontrolisanih izvora vodosnabdijevanja (flaširane vode, na odgovarajući način dopremljenu zdravstveno sanitarnu vodu iz drugog vodovodnog sistema, izvorišta i si.), kazali su iz Vodovoda.

Prema Nišavićevim riječima, služba laboratorije redovno i više puta na dan prati kretanje svih parametara zamućenja.

I o tome obavještavamo javnost.Trenutno je parametar mutnoće blizu referentne vrijednosti, te samim tim očekujemo da voda sa Mareze bude dostupna i za piće bez preporuke o prokuvavanju, rekao je on.

Kako su Vijestima ranije kazali iz Vodovoda, vodoizvorište Mareza je na specifičnom terenu, zbog čega i dolazi do zamućenja.

Rješenje bi bilo izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode, ali, kako je objasnio Nišavić, to i nije optimalna solucija.

Kako je kazao, mali je broj dana godišnje kada se dogodi zamućenje vodoizvorišta, zbog čega izgradnja postrojenja nije optimalno rješenje .

Nišavić je precizirao da je crpna stanica Mareza zamućena približno 10 dana godišnje, a da bi postrojenje moralo raditi tokom cijele godine.

To, s tehničke strane, ne predstavlja optimalno rješenje, kazao je. On je tada obećao pomoć domaćinstvima tokom takvih dana.

Kao što smo naveli, u pitanju je u prosjeku do 10 dana u toku godine, što, složićete se, nije predug period. Dodatno, uglavnom je u pitanju samo parametar mutnoće, dok su ostali mikrobiološki parametri u dozvoljenim granicama, te je i u ovom periodu uz prokuvavanje vode sa česme istu moguće koristiti. Ipak, potrudićemo se da nađemo rješenje i u ovim danima, obezbjeđivanjem cisterni pitke vode na određenim lokacijama ili na neki drugi dostupan način u datom trenutku, naglasio je Nišavić.

Izvor: Vijesti

Slični Članci