Izvinjenje italijanskog bankarskog giganta zbog krađe podataka, na udaru i premijerka

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvinila se u nedjelju zbog sigurnosnog propusta i kompromitovanih podataka grupe klijenata, uključujući premijerku Giorgiju Meloni.

Prošlog četvrtka novine Domani izvijestile su da je zaposleni u Intesi dobio otkaz nakon što je otkriveno da je ‘špijunirao’ bankovne račune hiljada klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni.

U nedjelju je Intesa potvrdila da su podaci kompromitovani.

„Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposleni naše banke ozbiljno je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, bez valjanog opravdanja“, stoji u saopštenju banke.

„Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog zaposlenog i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Izuzetno nam je žao što se to dogodilo i izvinjavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti“, naglasila je u saopštenju vlasnica Privredne banke Zagreb.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sistem istražiti šta se dogodilo i šta možda stoji iza kompromitacije podataka.

„Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposleni koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih – kome? To je odgovor koji čekamo, vjerovatno se iza toga kriju određeni interesi“, rekla je italijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotu su izvori iz Intese rekli da banka planira angažovati penzionisanog visokog službenika finansijske policije Antonija De Vitu i povjeriti mu posao nadzora sajber bezbjednosti, prenosi Seebiz.eu.

Slični Članci