Evropska komisija postavlja pristupačno stanovanje kao ključni prioritet novog mandata

Evropska komisija (EK) je najavila da će pristupačno stanovanje biti jedan od glavnih prioriteta njenog novog mandata, a da to planira da postigne promjenom regulacija, investicijama i preusmjeravanjem sredstava.Stanovanje će biti ključni prioritet nove Komisije rekao je komesar za evropski način života Margaritas Šinas u Evropskom parlamentu u Strazburu.

U novom sastavu EK po prvi put će sjedjeti i komesar za stanovanje, a taj resor će voditi danski socijaldemokrata Dan Jorgensen.U posljednjih deset godina cijene nekretnina na nivou cijele Unije porasle su za 49 odsto, a kirije za 24 odsto, može se pročitati na zvaničnoj stranicama EK. U istom periodu su se cijene u sedam članica udvostručile. Kriza stanovanja u Evropi prisutna je već nekoliko decenija, a pogoršana je inflatornim pritiscima na-kon pandemije korona virusa i početka rata u Ukrajini, prenijeli su portali.

Šinas je najavio da će Komisija prvi put donijeti plan o pristupačnom stanovanju koji će se baviti strukturalnim pokretačima krize stanovanja. Komisija će predložiti načine ubrzavanja izgradnje pristupačnih stanova, pružanje tehničke pomoći gradovima i državama, te će se usmjeriti na investicije i reforme postojećih planova.

EK će sa Evropskom investicionom bankom raditi na panevropskoj investicionoj platformi za pristupačne stanove.

Cijene stanova su veliki problem i za građane Crne Gore, jer su od 2022. godine stanovi poskupjeli drastično, na nekim mjestima i preko 100 odsto. Zato je u sadašnjem momentu kupovina stana za prosječnog građanina Crne Gore nemoguća misija.

Slični Članci