Južna Koreja smanjuje kamatne stope u pokušaju da podstakne ekonomiju

Centralna banka Južne Koreje snizila je u petak svoju referentnu kamatnu stopu po prvi put u više od četiri godine jer je pritisak da se oživi spora ekonomija nadmašio zabrinutost oko nivoa duga stanovništva u zemlji.

Banka Koreje snizila je svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 3,25% nakon sastanka svog odbora za monetarnu politiku, u svom prvom potezu ka smanjenju troškova zaduživanja od maja 2020. godine, kada je privreda prebrodila pandemiju COVID-19.

Banka je podigla stopu za četvrtinu procentnog poena u avgustu 2021. godine zbog zabrinutosti zbog inflacije i rastućeg duga stanovništva, dijelom uzrokovanog skokom cijena kuća, a zatim je zamrznula stope na više od tri godine.

Banka je u saopštenju navela da se domaća potražnja sporo oporavlja, usporavajući tempo ekonomskog rasta. Rečeno je da postoji prostor za smanjenje stope jer inflacija pokazuje znakove stabilizacije, a dug domaćinstava takođe raste sporije kako se tržište nekretnina u širem području Seula hladi.

Guverner centralne banke Rhee Chang-yong rekao je na konferenciji za medije da i dalje ima kapaciteta u privredi za dodatne rezove, ističući da su cijene kuća u glavnom gradu porasle za dvije trećine manje u septembru nego u avgustu. Inflacija potrošačkih cijena u zemlji takođe je smanjena na 1,6% u septembru, ispod ciljanih 2%.

Međutim, Rhee je rekao da je još prerano zaključiti da se finansijska situacija u zemlji stabilizuje i naznačio je da će banka biti konzervativna u pogledu daljeg smanjenja kamatnih stopa.

“Odlučit ćemo nakon praćenja stabilnosti na finansijskim tržištima”, rekao je Lee. On je rekao da se najnoviji korak banke može protumačiti kao “jastrebov rez”, što znači da i dalje favorizuje strože monetarne uslove.

Privreda Južne Koreje koja zavisi od trgovine suočava se sa sve većim neizvjesnostima, uključujući rastuću krizu na Bliskom istoku koja bi potencijalno mogla uticati na cijene goriva, devizne kurseve i cijene komunalnih usluga, saopštila je banka.

„Na budući put ekonomskog rasta vjerovatno će utjecati tempo oporavka domaće potražnje, ekonomski uslovi u glavnim zemljama i trendovi u izvozu informacionih tehnologija“, navode iz banke.

“Očekuje se postepeno usporavanje rasta cijena kuća u metropolitanskoj zoni i duga stanovništva zbog jačanja makroprudencijalne politike”, usmjerene na održavanje stabilnosti finansijskog sistema, saopštila je banka.

Međutim, kako se ističe, i dalje postoji potreba za praćenjem povezanih rizika, kao što je uticaj snižene bazne kamatne stope na dug domaćinstava.”

Banka predviđa da će privreda Južne Koreje ove godine rasti 2,4%, u odnosu na 2,6% u 2023., prenosi Investitor me.

Zajmovi stanovništvu procijenjeni su na oko 1.135,7 biliona vona (770 milijardu eura) u septembru, što je blizu veličine bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Dok se izvoz zemlje postepeno poboljšava, rast radnih mjesta i dalje je spor, zbog slabosti u građevinskoj industriji i drugim sektorima, saopštila je banka, prenose agencije.

Slični Članci