Švajcarci i dalje često plaćaju gotovinom

Prema istraživanju Centralne banke Švajcarske, 98 osto od 770 maloprodajnih kompanija, firmi javnog prevoza, uslužnih preduzeća, te kulturnih i zabavnih objekata u Švajcarskoj i dalje prihvata papirni i metalni novac.

Kompanije nastavljaju sa praksom prihvatanja gotovine, a petina njih u ugostiteljskom i maloprodajnom sektoru planira da proširi takvu praksu. Istraživanje je pokazalo da kupci i dalje preferiraju mogućnost plaćanja gotovinom, jer se ovaj način plaćanja smatra otpornim na krize i nudi isplativu alternativu bezgotovinskim metodama, prenosi agencija Mina.

Iako se bezgotovinski sistemi postepeno šire, mnoge firme u javnom prevozu planiraju da smanje korišćenje gotovine zbog visokih troškova i komplikovanosti povraćaja novca. Bankarske usluge i prevoz gotovine postaju sve skuplji, a broj bankomata i šaltera je u opadanju, što zagovornici bezgotovinskog plaćanja navode kao dodatni argument za ovu promjenu.

Međutim, Švajcarci i dalje preferiraju plaćanje gotovinom, a centralna banka i dalje zadržava u opticaju novčanicu od 1.000 švajcarskih franaka, koja iznosi 1.060 eura.

Slični Članci