Poslovne banke po prvi put među tri najveća povjerioca javnog duga Srbije

Poslovne banke su se popele na treće mjesto najvećih povjerilaca javnog duga Srbije, prema podacima Ministarstva finansija. Trenutno, Srbija duguje poslovnim bankama ukupno 3,215 milijardi eura, od čega se značajan dio odnosi na kredite uzete na domaćem i stranom tržištu. Ovaj iznos je znatno porastao u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznos duga prema poslovnim bankama bio 2,1 milijarda eura, pise Biznis.rs.

Na domaćem tržištu, krediti poslovnih banaka čine drugu najveću obavezu u okviru unutrašnjeg duga Srbije, nakon dinarskih obveznica. Na kraju avgusta 2024. godine, dug prema poslovnim bankama na domaćem tržištu iznosio je 794,86 miliona eura, dok je na stranom tržištu dug iznosio 1,78 milijardi eura.

Povećanje duga prema poslovnim bankama rezultat je sve većeg oslanjanja države na kredite od tih institucija, dok su u prošlosti primat držale strane vlade i međunarodne finansijske institucije. Između jula i avgusta ove godine, dug prema poslovnim bankama porastao je za dodatnih 109 miliona evra, čime su one pretekle strane vlade na listi najvećih povjerilaca Srbije.

Ovaj trend zaduživanja kod poslovnih banaka bio je očigledan i tokom vanredne sjednice Skupštine Srbije, kada je odobreno više novih kredita za infrastrukturne projekte, poput izgradnje saobraćajnica i obilaznica.

Slični Članci