IRF u roku od tri mjeseca postaje Razvojna banka

Apel opozicije da se ponovo ne glasa o prijedlogu Zakona o razvojnoj banci dok se ne sprovedejavna rasprava i postigne širi konsenzus nije urodio plodom, pa je Skupština juče ponovo izglasala ovaj zakon koji je predsjednik države Jakov Milatović krajem avgusta odbio da potpiše i vratio parlamentu na ponovno razmatranje.

Zakon će stupiti na snagu osam dana od objave u Službenom listu, kada prestaje da važi Zakon o Investiciono-razvojnom fondu (IRF), koji će biti transformisan u Razvojnu banku Crne Gore (RBCG). Zakonom je propisan rok od tri mjeseca za formalno osnivanje RBCG, dok bi podzakonski akti trebalo da budu donijeti najkasnije za godinu, piše DAN.

O ovom zakonu trebalo je da se glasa još prije lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru, ali je sjednica odložena na zahtjev parlamentarne većine koji su ukazali da bi se rasprava mogla iskoristiti za predizbornu kampanju te da bi “održavanje sjednice u trenutnoj političkoj atmosferi samo poslužilo neodgovornim strukturama da kršenjem Poslovnika insceniraju incident u Skupštini”. Zakon o RBCG izazvao je dosta polemike u javnosti, a iako je opozicija bila stava da je njeno formiranje opravdano, problematizovali su što prijedlog zakona nije prošao javnu raspravu niti je dobio mišljenje EK. Na to su ukazali i iz CBCG koji su u načelu podržali osnivanje banke, navodeći da će podsticati razvoj biznisa osiguranjem razvojnih i infrastrukturnih projekata, te osigurati izvoz od netržišnih rizika. Ipak, s druge strane, problematizovali su više pitanja, među kojima su djelatnosti koje obavljaju i komercijalne banke. Poslanici prije prvog glasanja o ovom zakonu nijesu imali informaciju o stavu CBCG.

 

Slični Članci