Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući američkom optimizmu

Azijsko-pacifička tržišta su uglavnom bilježila rast u četvrtak, nakon dobitaka na Wall Streetu, gdje su zabilježeni novi rekordi, dok su se investitori oslobodili geopolitičkih zabrinutosti.

Australijski S&P/ASX 200 porastao je za 0,3% u ranoj trgovini, dok je južnokorejski Kospi skočio za 0,7%. Nasuprot tome, indeks malih kapitala Kosdaq pao je za 0,4%.

Japanski Nikkei 225 trgovao se s porastom od 0,3%, dok je širi Topix ojačao za 0,2%.

Trgovci u Aziji analizirali su podatke za septembar o proizvođačkim cijenama u Japanu, koje su porasle za 2,8% u poređenju s prethodnom godinom. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su inflaciju od 2,3%, što je pad u odnosu na 2,5% u avgustu.

Japanski maloprodajni gigant Seven & i Holdings Co. objaviće u četvrtak svoje tromjesečne rezultate, s posebnim fokusom na restrukturiranje i buduće izglede, nakon što je navodno primio višu ponudu za preuzimanje od kompanije Alimentation Couche-Tard Inc. Dionice Seven & i Holdings porasle su za 0,6% u četvrtak.

Kontinentalni CSI 300 zabilježio je rast od 1,7% tokom trgovine, dok je hongkonški indeks Hang Seng skočio za 4% u ranom trgovanju.

Oporavak kineskih dionica dolazi nakon što je Shenzhen Composite Index u srijedu zabilježio svoj najgori dan trgovanja od 1997. godine. Nakon poticajnih mjera krajem septembra koje su podstakle rast tržišta, Peking je razočarao investitore ne objavivši dodatne velike mjere.

Tokom noći u SAD-u, S&P 500 porastao je za 0,71% i završio na 5.792,04 poena, postigavši najviši nivo svih vremena, dok je Dow Jones Industrijski Prosjek porastao za 431,63 poena, odnosno 1,03%, dostižući 42.512 poena za rekordno zatvaranje. Nasdaq Composite je takođe ojačao za 0,6%.

(Izvor: Seebiz)

Slični Članci