Wall Street: Oštar pad indeksa na početku sedmice

Američki indeksi su ušli u novi sedmicu padom, jer zabrinutost zbog rasta cijena nafte i viših kamatnih stopa negativno utiče na tržišno raspoloženje. Dow Jones Industrial Average pao je za 508 poena, odnosno 1,2%. S&P 500 je pao za 1%, dok je Nasdaq Composite zabilježio pad od 1,2%.

Referentni prinos na 10-godišnje obveznice porastao je za gotovo 4 bazna poena na 4,02%. Ovo je prvi put od avgusta da je prinos premašio 4%. Više cijene nafte takođe su imale uticaj jer su tenzije na Bliskom istoku i dalje visoke. Američka nafta porasla je za 3,5% na više od 77 dolara po barelu.

Pad u ponedjeljak nadovezuje se na nezgodnu sedmicu tokom koje su glavni indeksi zabilježili skromne dobitke. S&P 500 je dodao 0,2% na sedmičnom nivou, dok je Nasdaq Composite porastao za 0,1%, a Dow je takođe dodao 0,1%.

“Protekla sedmica je bila spašena izvještajem o zapošljavanju u petak. Dvije stvari za koje mislim da investitori pomno prate su rast prinosa na državne obveznice i rastuće cijene energenata”, rekao je Art Hogan, glavni tržišni strateg u B. Riley Wealthu. “Obje te stvari vjerovatno tjeraju investitore da se pitaju hoće li se situacija pogoršati prije nego što se popravi, a mi smatramo da neće. To je svakako razlog za oprez na početku sezone izvještaja o zaradi.”

Ovo je bila četvrta uzastopna pobjednička sedmica za sva tri indeksa, čemu je doprinijelo izvještaj o zapošljavanju koje je u petak bilo bolje od očekivanog i koje je dodatno podržalo ideju da bi Federalne rezerve mogle omogućiti “meko prizemljenje” za američku ekonomiju. Dow je nakon tog izvještaja zatvorio trgovanje na rekordno visokom nivou. Međutim, snažan izvještaj o zapošljavanju takođe je smanjio očekivanja za još jedno smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi za pola poena u novembru i podigao prinose na 10-godišnje obveznice.

Na ekonomskom planu, ključni događaji u narednoj sedmici uključuju zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u srijedu i izvještaj o indeksu potrošačkih cijena u četvrtak. Sezona zarada takođe se zahuktava, a rezultati kompanija Delta Air Lines i JPMorgan Chase očekuju se u četvrtak, odnosno petak, prenosi Seebiz.

Slični Članci