Američki neuronaučnik: Postoji jedna navika da na poslu budete sretniji, produktivniji i pod manjim stresom

Neuronaučnik David Rock, osnivač i izvršni direktor američke kompanije NeuroLeadership Institute, istakao je da postoji ključna stvar koja pomaže uspješnim ljudima da ostvare svoje ciljeve. Naime, prema njegovim riječima, to su ljudi koji bolje upravljaju svojim mozgom.

Rock smatra da izuzetno uspješni pojedinci efikasnije koriste ograničenu sposobnost donošenja odluka. Osim toga, to su osobe koje su „shvatile kada je vrijeme da prestanu s rješavanjem problema“. Međutim, vrlo je izazovno koristiti mozak na najoptimalniji način zbog mnoštva zadataka koji zahtijevaju vrijeme i pažnju. Rock nudi nekoliko savjeta kako postići taj optimalni način korišćenja mozga.

Obratite pažnju na obrasce raspona pažnje

Kada radite na boljem upravljanju svojim mozgom, Rock preporučuje da “obratite pažnju na svoju pažnju”. On savjetuje da primijetite obrasce u kvalitetu razmišljanja tokom dana. Na primjer, možete primijetiti da ste ujutru izuzetno fokusirani, dok vam u popodnevnim satima opada koncentracija.

Kao i kod mnogih drugih, ujutro možete biti bistre glave jer se još niste suočili sa svakodnevnim obavezama i hitnim zadacima. Do kraja dana, vaš um može biti preopterećen brojnim obavezama, što otežava održavanje fokusa.

Prvo radite na kreativnim zadacima

Nakon što prepoznate kvalitet svog razmišljanja tokom dana, možete početi da planirate radne aktivnosti u skladu s tim. Ako vam je mozak najbistriji ujutro, iskoristite to vrijeme za složenije i dublje razmišljanje jer, prema Rocku, tada možete biti najfokusiraniji. Manje kreativne zadatke ostavite za trenutke kada vam koncentracija opada.

Rock preporučuje da prvo radite na kreativnim zadacima, zatim na hitnim i važnim, a tek potom da se posvetite e-mailovima i ostalim manje zahtjevnim obavezama. Na ovaj način, kako tvrdi, omogućavate da se “najmoćniji trenuci mozga” iskoriste za zadatke kojima su najpotrebniji.

Rock je istraživao ovu naviku, a rezultate je predstavio u svojoj knjizi „Tvoj mozak na poslu“ (Your Brain at Work). Prema njegovim istraživanjima, oni koji praktikuju ovu naviku su srećniji, produktivniji i manje pod stresom, ili kako on kaže, jednostavno imaju „više snage u mozgu“, piše CNBC.

(Klix)

Slični Članci