Na Wall Streetu oprez zbog situacije na Bliskom istoku

Na Wall Streetu se trgovalo oprezno, pa su indeksi stagnirali dok investitori prate situaciju na Bliskom istoku i čekaju izvještaj sa američkog tržišta rada, koji bi mogao uticati na pravac tržišta.

Dow Jones je ojačao 0,09 odsto, na 42.196 poena, dok je S&P 500 porastao 0,01 odsto, na 5.709 poena, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 17.925 poena.

Investitori su oprezni jer se plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski napad na teheranske saveznike Hezbolah u Libanu. Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu, dok je predsjednik SAD-a, Joe Biden, rekao da ne podržava napad na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na iranski raketni napad.

Ekonomija u dobroj formi
U fokusu investitora juče su bili i podaci sa američkog tržišta rada, koji su pokazali da je u privatnom sektoru broj zaposlenih u septembru porastao više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da je ekonomija u dobroj formi, ali loša vijest za one investitore koji priželjkuju dalji oštar rez kamata američke centralne banke. U petak će biti objavljen zvaničan izvještaj vlasti o zapošljavanju u septembru, koji bi mogao znatno uticati na pravac tržišta.

Ako podaci o broju zaposlenih budu veći nego što se očekuje, to bi značilo da je situacija na tržištu rada bolja nego što se misli i da zbog toga Fed nema razloga za dalje agresivno snižavanje kamata.

Fed spreman značajno smanjiti kamate
I obrnuto, ako podaci budu slabiji od očekivanog, ojačaće spekulacije o značajnom sniženju kamata Feda u novembru.

„U petak očekujemo izvještaj o zapošljavanju, a sljedeće nedjelje počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Indeksi se kreću na rekordnim nivoima, a Fed je pokazao da je spreman značajno smanjiti kamate, ako to bude potrebno.

Investitori čekaju novi razlog za kupovinu akcija, nadajući se da bi to mogli biti pozitivni komentari kompanija“, objašnjava Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao 0,17 odsto, na 8.290 poena, a pariški CAC 0,05 posto, na 7.577 poena. Međutim, frankfurtski DAX je pao 0,25 odsto, na 19.164 poena.

Slični Članci