Podrška finansijskoj inkluziji i regionalnoj saradnji: Guvernerka CBCG na konferenciji u Sjevernoj Makedoniji

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović učestvovala je na konferenciji na visokom nivou pod nazivom „Centralne banke i centralno bankarstvo u izuzetno složenom svijetu: Demonstriranje posvećenosti i održavanje kredibiliteta“, koju je organizovala Narodna banka Sjeverne Makedonije u saradnji sa Odborom za transformaciju Breton Vudsa (Reinventing Brettonn Woods Committee).

Konferencija, koju su otvorili predsjednica Republike Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije Anita Angelovska Bezhoska i izvršni direktor Odbora za transformaciju Breton Vudsa Marc Uzan, okupila je guvernere centralnih banaka više evropskih zemalja, visoke predstavnike međunarodnih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska centralna banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska agencija za bankarstvo, te predstavnike međunarodne akademske zajednice – saopšteno je iz CBCG.

Kroz više panela, učesnici su diskutovali o ključnim izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke, sa posebnim naglaskom na očuvanje njihove nezavisnosti i kredibiliteta. Zaključeno je da nezavisnost centralnih banaka ostaje ključni faktor za održanje finansijske stabilnosti i jačanje povjerenja i kredibiliteta finansijskog ekosistema. Ovo pitanje posebno dobija na značaju u svijetlu širenja mandata centralnih banaka u dinamičnom okruženju koje uključuje klimatske promjene, digitalizaciju, fintech, te finansijsku edukaciju i inkluziju.

Guvernerka Radović je na panelu o inkluzivnom finansiranju u regionu Jugoistočne Evrope govorila o reformskoj agendi CBCG i dinamici usklađivanja regulatornog i institucionalnog okvira sa centralnim bankama Eurosistema, kao i o finansijskoj inkluziji u dijelu odgovornih rodnih politika.

Tom prilikom, guvernerka Radović je istakla da su „u Crnoj Gori napravljeni značajni iskoraci kada je u pitanju finansijska inkluzija, ali i dalje postoji prostor za unapređenje“, te da CBCG, kroz regulatorne izmjene, projekte sa međunarodim institucijama i inicijative kojima koordinira, doprinosi stvaranju inkluzivnijeg okruženja za pristup kapitalu, finansijskoj edukaciji i poslovnim mogućnostima za ranjive kategorije.

Kako je saopšteno iz CBCG, panelisti su zaključili da su potrebni dodatni napori kako bi se adresirale strukturne nejednakosti, te da centralne banke imaju važnu ulogu u ovim procesima. Kroz inkluzivne politike, promovisanje finansijske pismenosti i inovacije, one mogu značajno umanjiti prepreke za finansijsku inkluziju, što će imati pozitivne efekte na ekonomiju, poručeno je sa panela.

Na marginama konferencije, guvernerke centralnih banaka Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine Irena RadovićAnita Angelovska Bezhoska i Jasmina Selimović imale su odvojen susret sa predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom. Uz snažnu poruku podrške kompleksnim mandatima centralnih banaka i regulatornim politikama koje doprinose zatvaranju jaza u finansiranju osjetljivih kategorija, sagovornice su posebno istakle važnost intenziviranja saradnje između zemalja regiona, posebno u kontekstu njegove evropske perspektive – saopšteno je iz CBCG.

Slični Članci