Kako su došli do prvog miliona: Prodajom knjiga, softvera ili video igrica, iz garaže i iz studentske sobe

Dok čitamo o rang listama “ko je najbogatiji”, često se zapitamo kako su, ipak, ovi milijarderi zaradili prvi milion? Zanimljive priče o tome kako su današnji milijarderi zaradili svoj prvi milion često su ispunjene neočekivanim preokretima, smjelim potezima i, naravno, mnogo rada i sreće. Pogledajmo kako su neki od najbogatijih ljudi današnjice napravili svoje prve milione.

Jeff Bezos

Jeff Bezos, osnivač Amazona, danas vrijedi stotine milijardi dolara, ali je svoj prvi milion zaradio na jednostavan, ali vizionarski način – online prodajom knjiga. Početkom 1994. godine, Bezos je primijetio brz rast interneta i odlučio napustiti unosan posao na Wall Streetu. Posudio je novac od roditelja i u garaži je pokrenuo Amazon, tada malu internetsku knjižaru. Prvi milion zaradio je ubrzo nakon što je Amazon stekao ogromnu popularnost zbog svoje inovativnosti i praktičnosti, što je korisnicima omogućilo kupovinu knjiga iz udobnosti doma.

Bezos je kao dijete izrađivao elektronske uređaje i uvijek je bio fasciniran tehnologijom. Kažu da je već kao tinejdžer rekao prijateljima da planira kolonizirati svemir.

 Elon Musk

Elon Musk, poznat po Tesli i SpaceX-u, svoj prvi milion nije zaradio proizvodnjom automobila ili lansiranjem raketa, već softverom. Musk je sa bratom osnovao kompaniju Zip2, online platformu koja je nudila poslovne direktorijume i karte. U to vrijeme, bio je ispred svog vremena, a kada je kompaniju kupio Compaq za 307 miliona dolara, Musk je dobio svoj prvi veliki udio – tačnije, 22 miliona dolara. Bio je tada mlad, a zanimljivo je da je gotovo odmah kupio McLaren F1, jedan od najskupljih automobila na svijetu u to vrijeme.

Musk je svoj prvi biznis, video igru pod nazivom Blastar, prodao sa samo 12 godina za 500 dolara.

Bernard Arnault

Bernard Arnault, vlasnik luksuznog konglomerata LVMH, prvo je naslijedio malu građevinsku kompaniju od oca. Međutim, njegov prvi značajniji uspjeh dogodio se kada je prepoznao potencijal u industriji luksuza. Arnault je 1984. godine kupio kompaniju Christian Dior za smiješno nisku cijenu u vrijeme krize. Preuređivanjem brenda i strategijskim akvizicijama u modnoj industriji, Arnault je brzo zaradio svoj prvi milion – a ostalo je istorija. Danas, on upravlja modnim carstvom koje obuhvata Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy i mnoge druge brendove.

Arnault je poznat  i kao „vuk luksuza“ zbog svoje agresivne strategije kupovine luksuznih brendova.

Bill Gates

Bill Gates je jedan od najpoznatijih osnivača u tehnološkom svijetu. Svoj prvi milion zaradio je ubrzo nakon osnivanja Microsofta sa dugogodišnjim prijateljem Paulom Allenom. Iako je Microsoft prvo nudio softver drugim kompanijama, veliki korak napravljen je 1980. godine kada je Gates sklopio ugovor s IBM-om za razvoj operativnog sistema MS-DOS. Nakon tog posla, Microsoft je počeo rast do neslućenih visina, a Gatesov prvi milion stigao je ubrzo nakon početka njihove saradnje s IBM-om.

Poznato je i da je Gates  napustio Harvard da bi se u potpunosti posvetio Microsoftu, što je tada mnogima izgledalo kao riskantan potez.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka (danas Meta), do svog prvog miliona došao je iz studentske sobe na Harvardu. Sa prijateljima je kreirao TheFacebook, platformu koja je brzo privukla pažnju. Iako su u početku ciljali samo studente, platforma je postala globalni hit. Prvi milion došao je kada su investitori prepoznali potencijal i uložili u projekat. Prihvatio je investicije od Peter Thiela i drugih venture kapitalista, čime je osigurao prve velike sume novca.

Zuckerberg je jednom odbio ponudu od milijardu dolara od Yahoo-a za kupovinu Facebooka, vjerujući da kompanija ima mnogo veći potencijal.

 

 

Slični Članci