Inflacija u grafici: Što joj je najviše doprinijelo

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2024. godine bile su u prosjeku više za 2,2%, saopštio je protekle sedmice Monstat.

Na svojoj LinkedIn stranici Monstat je objavio i prateće grafike, gdje se vidi da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: povrće; usluge smještaja; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; telefonske i telefaks usluge; održavanje i popravka vozila; meso; restorani, kafei i slično.

Na drugoj strani, na godišnjem nivou, najviše je porasle cijene kafe, čaja i kakaoa, čak 16,1 odsto, kao i održavanje i poravka vozila, čak 14 odsto. Tu su cipele i obuća poskupili 9,1 odsto za godinu dana, a restorani i kafići 8,4 odsto…

Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,3%.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je, u cilju smanjenja efekta inflacije na budžete potrošača, nedavno lansirala akciju ograničenja marži u prodavnicama, koja će trajati do 31. januara 2025. godine.

U okviru akcije, biće ograničene marže na 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u odnosu na raniju akciju “Limitirane cijene”, na spisku proizvoda su sada i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu.

 

Slični Članci