Orcel: Spajanje UniCredita i Commerzbanka donijelo bi dodatnu vrijednost za dioničare

Spajanje italijanskog UniCredita i njemačke Commerzbanke moglo bi dodati vrijednost za sve akcionare i stvoriti mnogo jačeg konkurenta na njemačkom bankarskom tržištu, rekao je izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel za Handelsblatt u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Šef italijanske banke izjavio je da bi spajanje moglo “stvoriti mnogo jačeg konkurenta na njemačkom bankarskom tržištu”, pružajući bolju podršku građanima i njemačkim srednje velikim preduzećima, poznatim kao Mittelstand, koja igraju ključnu ulogu u ekonomiji.

“Trenutno smo samo akcionari. Ali spajanje dviju banaka moglo bi dovesti do značajne dodate vrijednosti za sve aktere”, rekao je Orcel.

Njegovi opširni komentari njemačkim medijima predstavljaju snažan argument za potencijalno spajanje.

Međutim, Orcel je istakao da je sada na Commerzbanku da donese odluku.

“Odluka je na akcionarima Commerzbanke”, izjavio je.

Commerzbank je odbio da komentariše Orcelove izjave.

Druga najveća italijanska banka prošle je sedmice preuzela 9% udjela u Commerzbanku, iznenadivši njemačke vlasti i suočivši se sa neprijateljskim prijemom od strane lokalnog menadžmenta, koji to želi spriječiti.

Na pitanje kada će UniCredit nastaviti pregovore s Commerzbankom, Orcel je rekao za Handelsblatt da ne postoji tačan vremenski okvir.

“Ako zaključimo da je spajanje najbolje za nas oboje, to bi bilo sjajno, ali kao glavni akcionar prvo moram osigurati da se naše ulaganje dobro razvija”, rekao je.

Slični Članci