Izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju ne donose niže penzije

Izmijenjeni Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju neće donijeti niže penzije budućim korisnicima, kaže za radio Crne Gore ekonomski analitičar Oleg Filipović. Smatra da je Fond PIO ugrožen od kada postoji i da je reforma neophodna.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ugrožen od kada postoji i neophodno ga je transformisati. To je za naš Radio kazao ekonomski analitičar Oleg Filipović komentarišući odluku predsjednika Jakova Milatovića da, izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju vrati parlamentu na ponovno odlučivanje.

“Suštinsko je pitanje je kako će se uraditi reforma penzionog fonda, da li mi i dalje hoćemo da držimo penzioni fond kao, ne direktno, ali suštinski kao budžetsku jedinicu pri Ministrstvu finansija ili ćemo od penzinog fonda pokušati da pravimo fond. Dok god on funkcionište po ovakvom principu on će biti ugrožen”, kazao je Filipović.

Filipović nije saglasan sa ocjenom predsjednika Milatovića da će budućim penzionerima, izmjene zakona, donijeti niže penzije.

Prokomentarisao je Filipović i zabrinutost Milatovića da se 5 i po odsto bruto plata, uzima od radnika i Fonda i prema njegovoj procjeni 150 milona preusmjerava krupnom kapitalu.

“Ako uzmemo različite industrije, recinmo …. industruju. Na jedan način oni su dobili, govorim za velikim lancima, uštedu, jer neće plaćati jedan dio poreza po osnovu doprinosa sa druge strani oni su dobili povećanej PDV-a koje će morati da se prelije na krajnjeg korisnika. Tako DA. Ali suštinski pitanje je samo transformacije Penzionog fonda i ništa drugo”, kazao je Filipović.

Predsjednik države na ponovno odlučivanje vratio je i Zakone o PDV-u i akcizama, dok je Zakon o radu najavio da će potpisati.

Slični Članci