Za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa ka Andrijevici zainteresovano pet kompanija i tri konzorcijuma

Na javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa Bar – Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica javilo se pet kompanija i tri konzorcijuma koji su izrazili interesovanje za predmetnu dionicu autoputa. Konačna cijena izgradnje druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice će se biti poznata nakon izbora najpovoljnije ponude od strane potencijalnog izvođača, saopšteno je za Gradski portal iz Ministarstva saobaćaja.

Iz resora Maje Vukićević su obavijestili da je zaključenje Ugovora o projektovaju i izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica planirano krajem ove godine, nakon čega će biti stvoreni uslovi za početak izrade glavnog projekta i izvođenje pripremnih radova.

“U skladu sa definisanom dinamikom, zaključenje Ugovora o projektovaju i izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica planirano je krajem ove godine, nakon čega bi se stvorili uslovi za početak izrade glavnog projekat i izvođenje pripremnih radova, odnosno same izgradnje ove dionice. Uporedo sa tim potrebno je zaključiti Ugovor o kreditu i Ugovor o bespovratnim sredstvima, izabrati nadzor na projektu, kao i niz drugih aktivnosti kao što je na primjer eksproprijacija zemljišta”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Poručili su da se dosadašnje aktivnosti na pripremi realizacije druge faze izgradnje auto-puta Bar – Boljare odvija planiranom dinamikom.

“Svaka od ovih aktivnosti nosi određene izazove. Međutim, dosadašnje aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, pa ne očekujemo neke vanredne okolnosti koje bi mogle usloviti odlaganje izbora izvođača radova i početka realizacije projekta”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Obavijestili su da je procijenjeno vrijeme za realizaciju izgranje druge dionice projekta auto-puta pet godina, od čega jedna godina za izradu glavnog projekta i četiri godine za njegovu izgradnju.

Konačna cijena izgradnje druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice će se biti poznata nakon izbora najpovoljnije ponude od strane potencijalnog izvođača.

“Konačna cijena izgradnje će se znati nakon dobijanja ponuda i izbora najpovoljnije ponude. Finasiranje je podržano od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) (krediti u iznosu od 200 miliona eura), kao i bespovratnim sredstvima iz EU fondova, jer je projekat dio indikativnog proširenja Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na Zapadnom Balkanu i Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, i kao takav pogodan za obezbjeđenje bespovratnih sredstava iz dostupnih EU fondova. Preostali iznos za kofinansiranje investicije obezbijedilo bi se iz državnog budžeta”, poručili su iz Ministarstva saobraćaja.

Dodali su da se na Javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa javilo pet kompanija i tri konzorcijuma.

“Javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa Bar – Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica, objavljen je 24. aprila 2024. godine i trajao je dva mjeseca, odnosno poziv je okončan 23. juna 2024. godine. Pet kompanija i tri konzorcijuma izrazilo je interesovanje za predmetnu dionicu autoputa”, obavijestili su iz Ministarstva saobraćaja.

Kako su kazali, komisija radi na evaluaciji prijava u skladu sa EBRD pravilima nabavke i kriterijumima, koji se odnose na pravne i finansijske sposobnosti, dokazano iskustvo na sličnim projektima, usklađenost sa međunarodno priznatim standardima zaštite životne sredine, društvenih, zdravstvenih i bezbjednosnih normi.

“Na osnovu evaluacije Komisije i uz potvrdu EBRD-a biće definisana uža lista ponuđača za sljedeću fazu postupka, odnosno ponuđači kvalifikovani za podnošenje ponuda za glavni tender koji se odnosi na pripremu glavnog projekta i izvođenje radova na predmetnoj dionici”, tvrde iz Ministarstva saobraćaja.

Kako su naveli, pored javnog poziva za izbor izvođača radova u toku je i javni poziv za izbor inženjera, odnosno, nadzornog organa za vršenje nadzora nad projektovanjem i radovima, administraciju ugovora sa izvođačem radova i podršku upravljanju projektom, u skladu sa FIDIC-ovim uslovima, kao i primjenjivim pravnim propisima Crne Gore.

“Takođe, u toku je i javni poziv za konsultantske usluge za podršku upravljanju implementacijom dionice Mateševo – Andrijevica. Svi gore navedeni javni pozivi sprovode se u skladu sa EBRD pravilima i procedurama i u svakoj fazi moraju biti odobreni od strane EBRD-a”. rekli su iz Ministarstva saobraćaja.

Naglasili su da je tokom izgradnje ove dionice autoputa, predviđeno maksimalno poštovanje mjera koje se odnose na zaštitu životne sredine.

“Tokom izgradnje ove dionice autoputa, predviđeno je maksimalno poštovanje mjera koje se odnose na zaštitu životne sredine, što je jedan od ključnih uslova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Zaštita životne sredine predstavlja prioritet, te je posvećenost očuvanju prirodnih resursa ključni faktor za realizaciju ovog projekta. U okviru priprema za izgradnju, izrađeni su detaljni elaborati i izvještaji koji uključuju procjenu uticaja na životnu sredinu (ESIA)”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Pojasnili su da je sprovedeno snimanje nultog stanja životne sredine kako bi se ustanovilo postojeće stanje kvaliteta vazduha, vode, tla i biodiverziteta na trasi autoputa.

“Takođe, sprovedeno je snimanje nultog stanja životne sredine kako bi se ustanovilo postojeće stanje kvaliteta vazduha, vode, tla i biodiverziteta na trasi autoputa. Ovi podaci će služiti kao referentni osnov za praćenje promjena tokom faze izgradnje i eksploatacije. Planirano je sprovođenje kontinuiranog monitoringa životne sredine tokom cijelog trajanja izgradnje, ali i nakon puštanja autoputa u rad”, istakli su iz Ministarstva saobraćaja.

Objasnili su da monitoring obuhvata kontrolu kvaliteta vazduha, emisiju buke, kvalitet vode i drugih potencijalnih faktora rizika.

“Ovaj monitoring će obuhvatati kvalitet vazduha, emisiju buke, kvalitet vode i drugih potencijalnih faktora rizika. Pored toga, u projektnoj dokumentaciji predviđene su i tehničke mjere zaštite koje uključuju upravljanje otpadom, kontrolu erozije, mjere zaštite kvaliteta vode, zaštitu biodiverziteta i izgradnju prolaza za divlje životinje. Sve ove mjere imaju za cilj minimiziranje negativnih uticaja na prirodne ekosisteme i lokalne zajednice. Ovaj pristup osigurava da će se izgradnja dionice autoputa odvijati u skladu sa najvišim međunarodnim ekološkim standardima, uz minimalan uticaj na životnu sredinu”, poručili su iz Ministarstva saobraćaja.

Tunel Trešnjevik ključni izazov na ovoj dionici auto-puta

Iz Ministarstva saobraćaja posebno naglašavaju da će najveći izazov za gradnju druge dionice auto-puta biti probijanje tunela Trešnjevik.

“Ključni infrastrukturni izazov na ovoj dionici autoputa je tunel Trešnjevik, koji prolazi kroz geološki i hidrološki nepovoljnu sredinu, što uključuje nestabilne stijene, složene geološke formacije i prisustvo podzemnih voda. Međutim, projektom su ove nepovoljne okolnosti predviđene, te uz primijenu smanjenog koraka napredovanja, osiguraće se svi potrebni uslovi za stabilnu i bezbjednu izgradnju tunela”, istakli su iz Ministarstva saobraćaja.

Od Podgorice do Andrijevice za sat vremena

Ministarstvo saobraćaja podsjetilo je da dionica Mateševo-Andrijevica, kao jedna od 18 dionica od pet autoputeva i brzih saobraćajnica, predstavlja zasebnu građevinsku i funkcionalnu cjelinu koja će, nakon puštanja u rad, skratiti putovanje od Podgorice ka Andrijevici skratiti, sa sadašnjih dva, na jedan sat.

Gradski

Slični Članci