CEDIS-u EBRD kredit od 35 miliona za novi sistem upravljanja i dodatna brojila

Menadžment CEDIS-a održao je sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD gdje su Vladimir Ivanović izvršni direktor CEDIS-a i Francesco Corbo, direktor za energetiku EBRD za Zapadni Balkan i Hrvatsku sa saradnicima, povodom najavljene podrške projektu SCADA- sistema, razgovarali o implementacije tog kapitalno vrijednog projekta za Crnogorski elektrodistributivni sistem.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, kao partneri u ovom prioritetnom poslu CEDIS-a, izrazili su zadovoljstvo do sada učinjenim na implementaciji projekta kao i poštovanjem svih do sada dogovorenih aktivnosti. Projekat vrijedan 35 miliona eura biće finansiran kreditom EBRD-a za koji su definisani uslovi finaniranja,  saopšteno je iz CEDIS-a.

– SCADA je vrsta projekata koju želimo da vidimo u Crnoj Gori i regionu. Radimo zajedno da dođemo do zatvaranja projekta i početka implementacije, uz zadovoljstvo obije strane. Cilj je finansiranje zamjene CEDIS-ovog distributivnog sistema upravljanja sa naprednijim (SCADA/ADMS), i nabavka dodatnih pametnih brojila koja bi pokrila nove objekte i omogućila zamjenu starih brojila. Na kraju, imaće bitan efekat na efikasnost aktivnosti usmjerenih na  korisnike, bolje upravljanje prekidima  na mreži, smanjenje gubitaka na mreži, unaprijeđenje sajber bezbjednosti, pored drugih benefita. – kazao je Francesco Corbo, regionalni direktor za energetiku EBRD za Zapadni Balkan.

Implementacija SCADA sistema je jedan od segmenata Smart Grid projekta koji je CEDIS nominovao i namjerava da finansira uz podršku i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu.

Slični Članci