Search
Close this search box.

Nove dionice donijeće veću bezbjednost u saobraćaju

Osamnaest autoputeva i brzih saobraćajnica kroz Crnu Goru, čiju izgradnju je najavio nedavno premijer Milojko Spajić, povećali bi bezbjednost na našim drumovima i znatno skratili vrijeme putovanja te unaprijedili kvalitet i udobnost.

Podsjetimo, na nedavno održavnoj konferenciji za novinare Spajić je saopštio da će novim autoputem vožnja od Podgorice do Andrijevice trajati 38 minuta.

Od Podgorice do Berana putovaće se 45 minuta, a od glavnog grada Crne Gore do Beograda vožnja će trajati tri sata.

Većina autoputeva, kako je najavio Spajić, biće završena u roku od sedam godina.

Nema dileme da će pet razvojnih koridora koje je vlada utvrdila donijeti mnoštvo benefita, kaže za Radio Crne Gore vještak saobraćajne struke Goran Čarapić.

“Povećala bi se bezbjednost na našim drumovima, znatno skratilo vrijeme putovanja te unaprijedio kvalitet i udobnost”, navodi.

Međutim, da li za najavljenu izgradnju 18 dionica država može obezbijediti finansije, sumnjičav je Čarapić.

“Znajući koliko je samo koštao dio autoputa Princeza Ksenija, u dužini 42 kilometra, zatim treba imati u vidu za koji vremenski period bi se realizovao ovaj projekat, a svi znamo koliko je trajala izgradnja dijela autoputa i da su ti rokovi probijeni. Da li bi Crna Gora za izgradnju ovih puteva koristila i dalje radnu snagu i mehanizaciju i još niz, niz drugih analiza”, kazao je.

Potrebno je sprovesti detaljne analize i studije, te parcijalno po prioritetima pristupiti realizaciji projekata, jasan je Čarapić.

“Mi možemo dati određene koridore. Koridori su vrlo prosti i jednostavni i oni se mogu definisati. Ali kada se krene u realizaciju tih projekata, onda nastaju određeni problemi, prije svega po mom mišljenju finansijski. Toliko autoputeva i brzih saobraćajnica kroz Crnu Goru zahtijeva velike finansijske izdatke”, naveo je.

Ono što je sigurno zaključuje iz dugogodišnjeg iskustva broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama po glavi stanovnika, po kojem smo nažalost prepoznatljivi i među prvima ne samo u regionu, značajno bi se smanjio, jer bi bezbjednost sa najavljenom putnom infrastrukturom bila mnogo veća.

Izvor: RTCG

Slični Članci