Search
Close this search box.

Novi alarm iz Volkswagena, šef grupacije upozorio: “Torta je postala manja, a više je gostiju za stolom”

Nakon što su posljednjih nekoliko dana iz Volkswagena stigla brojna upozorenja o rezanju troškova, šef Volkswagen grupacije Oliver Blume izjavio je kako je ekonomska situacija u kompaniji alarmantna.

U intervjuu za Bild am Sonntag, Blume je izjavio kako će kompanija pooštriti mjere štednje zatvaranjem radnih mjesta, ali i moguim zatvaranjem tvornica.

“Kod VW-a je situacija toliko ozibljna da ne možete jednostavno pustiti da se sve nastavi kao prije. Manje vozila se kupuje u Evropi. Istovremeno, novi konkurenti iz Azije snažno ulaze na tržište. Torta je postala manja, a imamo više gostiju za stolom”, rekao je Blume.

Poručio je kako teška situacija ne pogađa samo Volkswagen.

“Čitava evropska automobilska industrija nalazi se u veoma izazovnoj situaciji kakva do sada nije viđena. Ekonomsko okruženje je postalo još teže, posebno za VW brend”, poručio je.

Iako je kompanija poduzela određene mjere, Blume ističe kako smanjenje troškova nije dovoljno.

“Moje kolege, Thomas Schafer i Thomas Schmall stoga rade sa svojim timovima na daljim mjerama”, naveo je.

VW grupacija se godinama bori s visokim troškovima. Općenito, automobili se manje kupuju, a istovremeno raste pritisak konkurencije.

Također, grupacija se suočava sa sve većim pritiskom sindikata.

Najveći njemački sindikat IG Metall je predložio skraćenje radne sedmice u Volkswagenu kako bi se sačuvala radna mjesta u ovoj kompaniji.

Glavni pregovarač IG Metalla Thorsten Groger je upozorio da bi čak pola miliona radnika do kraja oktobra moglo učestvovati u štrajkovima.

Slični Članci