Investiciono srebro – čuvar vrijednosti

Od početka ove decenije, čuvanje kupovne moći i ušteđevine od inflacije, sasvim razumljivo, postaje cilj sve većeg broja ljudi. Rast kupovine stabilnih sredstava poput investicionog zlata to svakako potvrđuje, a ni naši prostori nijesu izuzetak.

Investiciono srebro predstavlja popularnu i pristupačnu investiciju među pojedincima koji traže način da zaštite svoju kupovnu moć u vremenima ekonomske nesigurnosti.

Cijena srebra je od početka godine skočila za preko 20%, i sada iznosi oko 30$ po unci (jedna unca iznosi 31,1g). Ovaj skok cijene srebra dokaz je da sve više investitora širom svijeta želi kupiti bijeli metal, pa hajde da otkrjemo što ga čini željenim sredstvom.

Zaštita od inflacije

Jedan od glavnih razloga za ulaganje u investiciono srebro je njegova sposobnost da služi kao zaštita od inflacije. Posljednjih nekoliko godina svi smo svjedoci svjetski visoke inflacije. Sve svjetske valute zabilježile su ogroman pad u kupovnoj moći. Zato sve više pojedinaca traži sredstva u koja bi mogli “parkirati” svoj novac i zaštititi ga od inflacije.

Investiciono srebro i zlato vrlo su popularne opcije. Ako pogledamo 2020. godinu, tada je cijena srebra iznosila oko 15$ po unci, dok danas cijena iznosi oko 30$ po unci. To je skok cijene od 100% u samo 4 godine. Ovaj tempo rasta cijene srebra bio je brži od tempa inflacije u dolaru i euru, što znači da je srebro efikasno zaštitilo vrijednost novca od inflacije. Naravno, istorijske performanse nijesu pokazatelj budućeg uspjeha.

Diverzifikacija portfelja

Investiciono srebro također je korisno sredstvo za diverzifikaciju investicionog portfelja. Diverzifikacija podrazumijeva raspodjelu novca u različite vrste imovine kako bi se smanjio rizik. Srebro, kao fizički plemeniti metal, ima nisku korelaciju s drugim vrstama imovine, poput dionica ili nekretnina. To znači da, kada druge vrste imovine gube vrijednost, srebro može zadržati ili čak povećati svoju vrijednost. Na ovaj način investitori mogu smanjiti rizik gubitka i zaštititi svoj kapital.

Univerzalna prihvaćenost i likvidnost

Srebro je međunarodno priznato i prihvaćeno sredstvo, što ga čini izuzetno likvidnom imovinom. To znači da investiciono srebro možete relativno lako pretvoriti u gotovinu bilo gdje u svijetu. Srebrni novčići i srebrne poluge standardizovani su i prepoznatljivi širom svijeta.

Likvidnost srebra pruža pojedincima fleksibilnost da brzo reagiraju na promjene na tržištu i iskoriste prilike kada se pojave.

Rastuća industrijska potražnja

Osim svoje uloge kao investicije, srebro ima značajnu industrijsku upotrebu. Gotovo 50% srebra koristi se u industrijske svrhe. Koristi se u proizvodnji elektronike, medicinskih uređaja i mnogih drugih proizvoda. Posebno je korisno u tzv. “Zelenoj revoluciji”, jer se koristi u proizvodnji solarnih panela, vjetrenjača i električnih automobila. Kako bude rasla potražnja za tim tehnologijama, tako će rasti i potražnja za srebrom.

Ograničena ponuda

Za razliku od papira ili digitalne valute, srebro je prirodni resurs koji je ograničen. Njegova ponuda je ograničena, a eksploatacija i proizvodnja srebra zahtijevaju vrijeme i resurse. Ova ograničena ponuda doprinosi dugoročnoj stabilnosti i vrijednosti srebra, posebno u uslovima povećane potražnje ili ekonomske nestabilnosti. Imati plemenite metale u fizičkom obliku svojevrsno je “osiguranje”, jer što god da se dogodi, oni zadržavaju svoju intrinzičnu vrijednost.

Iskorijska važnost i stabilnost

Srebro ima dugu istorijukao sredstvo očuvanja vrijednosti. Kroz vjekove, srebro se koristilo kao novac i sredstvo razmjene u mnogim kultura, npr i u Srbiji za vrijeme Nemanjića, kada su proizvodili dinare od čistog srebra. Vrijednost srebra bila je stabilna tokom različitih razdoblja, uključujući ekonomske krize. Zbog ove istorijske stabilnosti, srebro se često smatra “sigurnom lukom” za investitore u vremenima ekonomske nesigurnosti.

Pristupačnost

U poređenju sa zlatom, a i s drugim investicijama, srebro je znatno pristupačnije. Cijena unce zlata iznosi oko 2.500$. Stan, čak i najjeftiniji, koštaće desetine i desetine hiljada eura. Investiciono srebro, u poređenju sa time, vrlo  je pristupačna investicija. Oni koji tek žele iskušati štednju kroz ovaj plemeniti metal, mogu kupiti manju količinu od nekoliko unci. Dok veći investitori kupuju količine u kilogramima. Fleksibilnost koju srebro pruža kao investicija izuzetno je značajna.

To znači da i mali investitori mogu iskoristiti prednosti koje nudi investiranje u plemenite metale, bez potrebe za velikim početnim kapitalom.

Zaključak

Investiciono srebro predstavlja izvanrednu priliku za zaštitu kupovne moći u vremenu inflacije i ekonomske i političke nesigurnosti. Rast potražnje i cijene srebra dokaz je da sve više pojedinaca i investitora polaže povjerenje u ovaj plemeniti metal.

Izvor: Nin

Slični Članci