Srebro: Heroj nove ekonomije

Potražnja za srebrom nastavlja da raste, podstaknuta tehnologijama poput solarne energije i AI.

Samo u 2023. godini tržište srebra je imalo deficit ponude od 15%. Nadalje, očekuje se da će tržište dostići kumulativni deficit od 1.093,4 miliona unci od 2020. do 2024. godine.

U infografici Outcrop Silvera, pogledajte kako su novi rudnici neophodni da bi se zadovoljila velika potražnja za ovim metalom.

Surce: Visualcapitalist.com

Srebro je neophodno za nove tehnologije

Prema Sprottu, srebro je drugo nakon nafte kao jedna od najčešće korištenih roba, s više od 10.000 primjena širom svijeta.

Ovaj metal je ključna komponenta u fotonaponskim ćelijama koje se koriste u solarnoj energiji. Prosječan solarni panel zahtijeva 20 grama srebra.

Električna vozila takođe koriste između 25 i 50 grama srebra.

Pored toga, metal je neophodan za poluprovodnike, kontrole, senzore i LIDAR tehnologiju u transportu sa AI. Srebro je takođe ključno za AI u zdravstvu, kroz provodljive srebrne nanočestice u nosivim elektronskim zakrpama za kožu.

Prosječan mobilni telefon sadrži 0,34 grama srebra.

Rizik jaza u snabdevanju

Uprkos važnosti srebra, opadanje kvaliteta rude i iscrpljivanje rezervi u postojećim rudnicima smanjuju proizvodnju metala.

Industrija takođe pati od nedostatka ulaganja u primarne rudnike srebra. Danas se preko 70% srebra iskopava kao nusproizvod zlata, bakra i drugih metala.

Proizvodnja je takođe koncentrisana u tri zemlje – Meksiku, Peruu i Kini – koje zajedno čine polovinu svjetske proizvodnje srebra.

Izvor: Visualcapitalist.com

Slični Članci

Morate Pročitati