ECB-ovo rezanje kamata lansiralo Wall Street do novog rekorda

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše nivoe u istoriji, nakon što je Evropska centralna banka smanjila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i najavila dodatne mjere, ako to bude potrebno.

Dow Jones ojačao je 98 bodova, ili 0,59 posto, na 16.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 4.296 bodova.

Rekordni dosezi cijena dionica zahvaljuju se jučerašnjoj odluci ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope s 0,25 na 0,15 posto, novi najniži nivo u istoriji, kako bi podstaknula rast ekonomija i suzbila deflacijske prijetnje.

Uz to, ECB je uvela negativnu kamatu od 0,10 posto na depozite koje banke drže na računima u centralnoj banci, što bi ih trebalo navesti da sredstva više usmjere u kreditiranje privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Očekivalo se da će ECB ojačati i programe tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno štampanja svježeg novca radi kupovine obveznica, no to zasad nije učinila. Ipak, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da će centralna banka dodatno reagovati, ako to bude potrebno.

Nove mjere ECB-a trebale bi ubrzati rast ekonomija eurozone, koje je u prvom tromjesečju ojačalo samo 0,2 posto, pa su juče porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše su, oko 1 posto, skočile cijene u industrijskom i finansijskom sektoru.

U fokusu ulagača bilo je juče i izvještaj o broju novih prijava za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice. Taj je broj porastao nešto više nego što se očekivalo, no dugoročniji trend, ipak, ukazuje na jačanje tržišta rada.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje službeni izvještaj o zaposlenosti, koje će biti objavljen u petak i koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u aprilu porastao za snažnih 288.000, najviše od januara 2012. godine.

„Podaci koji su ove sedmice došli s tržišta rada ne daju jasnu sliku kakvi će biti podaci u petak. Stoga ne bih bio iznenađen ako bi nakon tog izvještaja cijene dionica pale. No, bio bi to samo kratkoročan pad“, kaže Randy Frederick, direktor u kompaniji Schwab Center.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,21 posto, na 9.947 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 4.548 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.813 bodova.

Slični Članci