Merkel: Nijedna zemlja neće morati da napusti euro

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da nijedna zemlja neće morati da napusti eurozonu, uprkos fiskalnoj i ekonomskoj krizi koja potresa 17-člani monetarni blok.

Kancelarka je za njemačke medije rekla da, i pored dužničkih problema i recesije u zemljama na jugu evrozone, nijedna od tih zemalja neće morati da odustane od eura, prenio je Frans pres.

Merkelova je navela da su potrebni veća fiskalna disciplina, ozbiljnije fiskalne reforme i snažnija konkurentnost, dodajući: „Svi smo mi zajedno postali uspješniji i zato nam je potrebno jedinstvo u Evropi. Njemačka će napredovati samo ako Evropa napreduje.“

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Iako je mnogi optužuju za pretjerano insistiranje na budžetskoj štednji, kancelarka je stala u odbranu stava kog već dugo zastupa.

„Grčka, Portugal i druge zemlje našle su se u poziciji da više ne mogu da pribave potrebna sredstva zbog visokog nivoa javnog duga. Budući da je to predstavljalo prijetnju po eurozonu u cjelini, složili smo se da pomognemo tim zemljama pod uslovom da smanje budžetski deficit, koji je, uostalom, i izazvao krizu“, rekla je ona.

„Čim se zemlje pogođene krizom vrate na put održivih finansija, biće neophodno raditi na konkurentnosti i promovisati održiv privredni rast i zaposlenost“, zaključila je kancelarka. Tanjugbiz.rs

Slični Članci