Bank Austria priželjkuje kreativna rješenja za posrnule banke

Bank Austria mogla bi podržati “kreativna” rješenja za pomoć posrnulim bankama poput nacionalizovanog Hypo Alpe Adria Banka, izjavio je njen izvršni direktor Willibald Cernko za austrijske medije.

Čini se da njegove izjave za današnje izdanje bečkog lista Kurier odražavaju saglasnost s prijedlogom ministrice finansija Marie Fekter da se pronađu inovativna rješenja za sređivanje stanja u Hypo-u umjesto da država formira ‘lošu’ banku koja bi apsorbovala toksičnu imovinu.

“Odlučno isključujem mogućnost direktnog učestvovanja u ‘lošoj’ banci, ali dopustite da ovdje nabacim nekoliko ideja: zamislite da se bankovni porez upotrijebi za finansiranje fonda – nazovimo ga Alpha fond za kontrolisano gašenje banaka – koji bi bio nadležan samo za tu lošu banku, dok bi, recimo, Beta fond za kontrolisano gašenje banaka bio raspoloživ za eventualne probleme u budućnosti”, kazao je Cernko.

Pojedinosti bi tek trebalo razraditi, ali vrijedi o tome raspraviti, kazao je. “U svakom slučaju, rješenje bi trebalo biti kreativno i prihvatljivo i za naše dioničare i za tržišta”, naglasio je.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Napomenuo je da ministrica Fektre nije lično s njime raspravila o toj ideji, ali da je svakako “bilo i lošijih prijedloga”.

Prema trenutnom zakonskom rješenju, austrijski posebni porez na bankovnu aktivu slijeva se u državni budžet, prenosi Poslovni dnevnik.

Slični Članci