Velike investitore oslobađaju PDV-a

Skupština je juče završila raspravu o predloženim izmjenama i dopunama carinskog i zakona o PDV-u i energetici.

Ministar finansija Radoje Zugić je kazao da predložene izmjene neće izazvati gubitke u budžetu, a povećaće likvidnost investitora i smanjiti biznis barijere. Istovremeno, kazao je, neće biti favorizovan nijedan investitor, ali će podstaći ekonomski rast.

Predloženim izmjenama je predviđeno da se PDV-a oslobađaju investitori hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta. Zakoni se odnose na podsticanje gradnje i opremanja u visokom turizmu, energetici i poljoprivredi. Izmjenama se predlaže da se PDV ne plaća kod otkupa dugova, igara na sreću, uvoza malih pošiljki nekomercijalne robe i ličnog prtljaga.

Poslanik DPS Zoran Jelić rekao je da će se time poreski sistem učiniti atraktivnijim i konkurentnijim za biznis i novo zapošljavanje. Poslanica Pozitivne Azra Jasavić smatra da je zapošljavanje preko investicionog ulaganja moguće jedino ukoliko postoji puna vladavina prava. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je da u zemljama kao što je Crna Gora sav priliv investicija ide u ruke malog kruga ljudi, uglavnom bliskih vlasti. On smatra da oslobađanje od PDV indirektno oštećuje budžet i otvara prostor za favorizovanje pojedinaca.

Obrazlažući predložene izmjene, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da je suština prilagođavanje evropskim standardima i poboljšanje ambijenta u energetskom sektoru.

Bojanić je rekao da sumnja da su ove izmjene u korist kompanije A2A, koja hoće da legalizuje gubitke na distributivnoj mreži, a imala je ugovorenu obavezu da to sama reguliše.

– To je sad u susret produženju ugovora, jer treba da se radi drugi blok TE, što država ne može sama da uradi rekao je Bojanić.

Slični Članci