Zirat banka podnijela zahtjev CBCG

Turska Zirat banka podnijelaje zahtjev Centralnoj banci za otvaranje filijale u Crnoj Gori, saznaje nezvanično Pobjeda.

Otvaranje filijale turske državne banke bilo je najavljeno u decembru prošle godine, kad je generalni direktor za međunarodno bankarstvo u Zirat banci Osman Arslan boravio u Podgorici i sa ministrom finansija Radojem Zugićem razgovarao o mogućnosti dobijanja dozvole za rad u Crnoj Gori.

Otvaranjem Zirat banke u Crnoj Gori došlo bi do brže realizacije velikih razvojnih projekata i investicija, kao i širenja biznisa turskih investitora. U Crnoj Gori posluje već nekoliko turskih kompanija, od kojih je najveći investitor Toščelik, koji je vlasnik nikšićke Željezare.

O otvaranju filijale Zirat banke lani je razgovarao i crngorski ambasador u Ankari Ramo Bralić sa generalnim direktorom Huseinom Ajdinom, Osmanom Arslanom i članom odbora direktora Feyzi Ćuturom.

Tad je predloženo da se u Crnoj Gori otvori banka sa punim bankarskim kapacitetom, a ne kao filijala Zirat banke u Sarajevu, jer bi na taj način ekonomska saradnja i investiciona aktivnost turskih kompanija bila realnija i efikasnija.

Poslovodstvo banke je istaklo da nemaju praksu kupovine banaka, jer im je predlagana i ta mogućnost.

Zirat banka je državna banka Turske, koja je afirmisana kao jedna od najiskusnijih i široko organizovanih banaka u Turskoj, sa preko 1.600 filijala u zemlji i preko 80 u inostranstvu.

U Crnoj Gori sada posluje 12 banaka.

Centralna banka ima rok do tri mjeseca

Ranije je jedna banka sa italijanskim kapitalom podnijela zahtjev za otvaranje banke u Crnoj Gori. Iz Centralne banke Pobjedi su prije dvadesetak dana potvrdili da je zahtjev stigao, ali nijesu rekli o kojoj se banci radi. Istakli su da je rok za odlučivanje po predatom zahtjevu 180 dana.

Slični Članci