Gubitak kompanije Port of Adra dostigao 37,6 miliona eura

Port of Adria, preduzeće koje je prije 11 godina privatizovano, dobilo je od komercijalnog revizora mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze za 2023. godinu.

– Kao što je objelodanjeno u Napomeni 16 u finansijskim iskazima su iskazane nekretnine postrojenja i oprema u iznosu od 56,6 miliona eura na dan 31. decembra 2023. godine. Tokom revizije ustanovili smo da je u prethodnim godinama, nakon promjene vlasničke strukture u društvu novembra 2013. godine, Društvo odredilo nadoknadivu vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme što je na taj dan ukazalo na obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 27 miliona. Međutim, Društvo nije iskazalo iznos obezvređenja u finansijskim iskazima u prethodnim godinama niti u narednim godinama. Finansijski rezultati Društva ne ukazuju na znatne promjene u godinama koje slijede tako da nema indikacija za dodatno obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme. Odredbe Zakona o računovodstvu u Crnoj Gori propisuju da je, u ovim okolnostima, Društvo dužno da procijeni nadoknadivu vrijednost sredstava i iskaže obezvređenje sredstva gdje je to potrebno. Društvo nije izvršilo takvu procjenu niti je iskazalo obezvređenje po tom osnovu što predstavlja odstupanje od odredbi Zakona o računovodstvu koji se primjenjuje u Crnoj Gori. Nismo bili u mogućnosti da utvrdimo finansijske efekte ovog odstupanja na iznose prikazane u finansijskim iskazima uključujući potrebne korekcije iznosa za nekretnine, postrojenja i opremu, akumulirani gubitak, odloženi porez na dan 31. decembra 2023. i 31. decembra 2022. godine, obezvredenja, trošak amortizacije, porez na dobit kao i gubitak za godinu koja se završava na taj dan – navedeno je u izvještaju TPA audita.

Oni su skrenuli pažnju i na materijalno značajnu neizvjesnost vezano za koncept nastavka poslovanja.

– Skrećemo pažnju na napomenu 3.1 u finansijskim iskazima u kojoj je objelodanjeno da je Društvo ostvarilo gubitak u iznosu od 1,237 miliona eura u godini koja se završila 31. decembra 2023 godine. Društvo ima kontinuiranu finansijsku podršku od matičnog društva Global liman isletmeleri A.S. Turska koja je neophodna za nastavak poslovanja Društva. Matično društvo je dostavilo Pismo podrške dana 20. februara 2024. godine u kome iskazuje namjeru da obezbijedi finansijsku podršku Društvu potrebnu za neometano poslovanje u periodu od 12 mjeseci od datuma izdavanja izvještaja revizora – piše u izvještaju.

Ukupan gubitak Port of adrije je na kraju prošle godine je dostigao 37,6 miliona eura.

Moguće obaveze zbog tužbi radnika

Revizor je skrenuo i pažnju na potencijalne obaveze.

– Zaposleni koji su potpisali sporazumni raskid radnog odnosa i napustili Društvo nakon 30. septembra 2010. godine tužili su Društvo za neisplaćenu zaradu, topli obrok, zimnicu i regres koji nisu isplaćeni u periodu od 1. oktobra 2009. do 30. septembra 2010. godine. Tužbe se odnose na primjenu Kolektivnog ugovora Luke Bar koji je bio na snazi u periodu od 1. oktobra 2009. godine do 30. septembra 2010. godine. Viši sud u Podgorici je donio različite odluke po istom pitanju, u korist tužilaca i u korist Društva. Zahtjev za reviziju odluka Višeg suda podnijet je Vrhovnom sudu i usvojen je od strane Vrhovnog suda. Društvo je dostavilo revizije Vrhovnom sudu. Odluka Vrhovnog suda je posljednja sudska instanca za rješavanje predmetne stvarni kao takva će odrediti ishod ovih i dodatnih sličnih predmeta. Mogući efekti na finansijske izvještaje ne mogu se sa sigurnošću predvidjeti na dan izdavanja ovog izvještaja – zaključili su revizori.

Izvor: Dan

Slični Članci