Hrvatska: Novo izdanje ‘narodnih’ obveznica

Hrvatski građani će moći da upišu državne obveznice od 1. do 8. jula, minimalni ulog biće 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,10 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira da prikupi 750 miliona eura, najavio je u četvrtak ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Postoje dva kanala upisa – digitalni kanal za upis E-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine širom Hrvatske, dok će plaćanje biti moguće izvršiti gotovinski, takođe u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim filijalama, te bezgotovinski – putem internet bankarstva.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od 1. do 8. jula do 11 sati.

Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 10. jula će se otvoriti za institucionalne investitore i trajaće samo taj dan.

Država izdanjem obveznice planira da prikupi 750 miliona eura, datum izdanja obveznice će biti 12. jula ove godine, a dospijeće obveznice je 12. jula 2027. godine.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 12. jula 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. jula 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. jula 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica.

Uz minimalni ulog od 500 eura, građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Primorac.

U nešto više od godinu dana biće to peto izdanje državnih hartija od vrijednosti koje će moći kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica.

Od 22. februara do 1. marta prošle godine oko 45 hiljada građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo 1,34 milijarde eura.

Slični Članci