Šef BMW-a Oliver Zipse: Evropska komisija najavom carina na kineske automobile šteti evropskim interesima

Evropska komisija škodi evropskim interesima najavom kaznenih carina za uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na poziv iz vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskom sukobu.
Šef BMW-a Oliver Zipse je ocijenio da su carine “pogrešan put” i da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih imena i izolacije.

– Evropska komisija škodi evropskim kompanijama i evropskim interesima, potvrdio je Zipse.

– Sa stajališta BMW Grupe, protekcionističke mjere poput uvođenja uvoznih vozila ne pomažu takmičenju na međunarodnim tržištima, naručio je šef njemačkog proizvođača luksuznih vozila.

BMW u Kini proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper koji se prodaju na tržištu Evropske unije. U matičnoj Njemačkoj proizvodi pak modele 4, 6, 7, i7 i 8 koje se izvoze u Kinu.

Evropski parlament citirao je pak u izvještaju objavljenom u listu navode “više izvora da kineske kompanije (primjera radi,  BYD, Nio i Xpeng) još uvijek izvoze relativno malo automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU čine vozila koja etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizode u Kini.

BMW proizvodna linija u Kini

Slični Članci