Sindikat sprema generalni štrajk u Pošti

Jedinstveni sindikat Pošte, koji broji oko 300 članova, priprema za sledeći četvrtak štrajkupozorenja, a za početak oktobra i generalni štrajk ukoliko menadžment ne ispuni njihov zahtjev za povećanje zarada za 30 odsto. Već je formiran štrajkački odbor i počelo se sa prikupljanjem potpisačlanova Sindikata i svih zaposlenih za podršku štrajku upozorenja i generalnom štrajku.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je za “Dan da su sa prikupljanjem potpisa počeli juče i da će jednočasovni štrajkupozorenja biti organizovan sledećeg četvrtka ispred poslovnica Pošte.

-Jedini zahtjev je da se za 30 odsto povećaju plate svim radnicima, osim menadžmenta. Trenutno smo u fazi prikupljanja potpisa podrške za štrajkupozorenja i generalni štrajk. Štrajkupozorenja će biti organizovan ispred svih poslovnica, jer radnici iz drugih gradova ne mogu tim povodom doći u Podgoricu a da pritom poštuju proces rada. Zbog toga ćemo štrajk upozorenja održati ispred poslovnica u gradovima u kojima radimo rekao je Marković.

Istakao jedapopitanjugeneralnog štrajka tek treba da se dogovore šta i kako.

On je kazao da su menadžmentu prvo ispostavili zahtjeve za povećanje plata za 30 odsto, veće otpremnine i neradnu subotu.

-Međutim, dobili smo negativan odgovor i krenuli smo u dalje aktivnosti. Dobijamo male otpremnine, a kolege iz BiH jedini smo koji rade subotom. Ni u jednoj drugoj zemlji regiona Pošte ne radi subotom dodao je Marković.

U odluci o stupanju u štrajk upozorenja, u koju je “Dan imao uvid, navedeno je da se donosi na osnovu člana 13 stav 4 Zakona o štrajku (“Sl. list CG, br. 11/2015) i člana 15 stav 1 alineja Pravila o organizaciji i načinu rada Jedinstvenog sindikata zapos lenih u Pošti Crne Gore. Razlog za štrajk je, kako se precizira, zaštita socio-ekonomskih prava zaposlenih i nepostizanje dogovora sa poslodavcem o povećanju zarada uprkos činjenici da zaposleni u Pošti Crne Gore primaju veoma niske zarade, koje su dodatno obesmišljenje dvocifrenom inflacijom tokom 2022. i 2023. godine, i uprkos činjenici da je gotovo svim zaposlenima u javnom sektoru zarada povećana krajem prethodne i/ili početkom tekuće godine radi ublažavanja negativnih posledica prouzrokovanih inflatornim kretanjima.

Pored Markovića, štrajkom će rukovoditi i članovi štrajkačkog odbora Danilo Vuković, Boško Ninković, Radovan Pestorić i Mi loš Bošković. Štrajkački odbor će poslodavcu najaviti štrajkupozorenja najmanje 24 časa prije njegovog početka, a štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku upozorenja ne smiju sprečavati ili ometati zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade.
-Organizovanje štrajka, odnosno učešće u štrajku pod uslovima utvrđenim ovim zakonom, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje postupka zautvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti zaposlenog, za ud aljenje zapos lenog sa rada i ne može za posljedicu imati prestanak radnog odnosa zaposlenog navedeno jeu predlogu odluke koju potpisuju zaposleni koji će štrajkovati.

Poslodavac ne smije pritiskati zaposlene

U odluci je navedeno i da poslodavac ne smije sprečavati zaposlene da se organizuju i učestvuju u štrajku upozorenja, niti smije da upotrebljava prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka upozorenja. Marković je kazao da pritisaka trenutno nema, ali da ih očekuje.

Pritisci su postojali i pri osnivanju ovog sindikata, koji je nedavno postao reprezentativan tvrdi predsjednik štrajkačkog odbora.

Dan

Slični Članci