Njemački nadzornici nameću sankcije EY-u u skandalu Wirecard

Njemačko tijelo koje nadzire revizore u ponedjeljak je nametnulo sankcije međunarodnoj računovodstvenoj kompaniji EY zbog nedostataka u reviziji knjiga Wirecarda, pružaoca usluga plaćanja u stečaju.

Tijelo za nadzor revizora, Apas, reklo je da smatra da je EY bio profesionalno nemaran u pružanju svojih usluga revizije za Wirecard između 2016. i 2018.

Sankcije se izriču EY-u kao kompaniji i pet pojedinačnih revizora. EY je potvrdio da je obaviješten da je provjera Apas-a završena, ali je rekao da još nije dobio detalje.

Apas je EY-u odredio kaznu od 500.000 eura (543.000 dolara). Osim toga, zabranjuje joj se dvije godine pružanja usluga revizije trgovačkim društvima od javnog interesa. Apas je rekao da se ova mjera odnosi na nove klijente i da neće uticati na postojeće klijente EY-a.

Pojedinačni revizori bili su kažnjeni kaznama između 23.000 i 300.000 eura. Žalbe se mogu uložiti nakon što su obavještenja dovršena.

Wirecard je propao u ljeto 2020. nakon što je izvršni odbor priznao da 1,9 milijardi eura navodno knjiženih na escrow računima nije moguće pronaći. Bivšem šefu Wirecarda Markusu Braunu trenutno se sudi u Münchenu.

EY je ipak prošao Wirecard račune u predmetnim godinama.

Slični Članci