Irska previše zavisi od poreza na dobit multinacionalnih kompanija

Porez na dobit – koji u Irskoj dostiže 12,5 odsto – sada čini 16 odsto svih poreskih prihoda. Međutim, radi se u suštini o prilično nestabilnom izvoru prihoda s obzirom na zavisnost irske ekonomije od multinacionalnih kompanija. Osim toga, 10 najvećih kompanija u zemlji uplaćuje tri milijarde eura poreza, odnosno 36,6 odsto od ukupnog prošlogodišnjeg prihoda po toj osnovi ili šest odsto svih poreskih prihoda. Podaci o skoku poreskih prihoda ukazuje na veću profitabilnost kompanija, ali i na transfer imovine multinacionalnih kompanija u Irskoj kako bi se iskoristile prednosti niskih poreskih davanja, navodi “Poslovni dnevnik”.

Stručnjaci smatraju da zbog toga irska ekonomija postaje ranjiva, što najbolje oslikava najava “Facebooka”. Najveća društvena mreža u decembru je objavila da će prekinuti s praksom knjiženja prihoda s inostranih tržišta kroz irsku podružnicu kako bi uštedjela na porezu. To je podstaklo pitanja hoće li ovakvu praksu uskoro slijediti i ostale kompanije prisutne u Irskoj. Ne treba zaboraviti da je nedavna poreska reforma američke administracije upravo ciljala na povratak prihoda, koje kompanije u SAD-u ostvaruju u inostranstvu. “Ako digitalne kompanije počnu uplaćivati više poreza u zemljama gdje ostvaruju prihode od oglašavanja, to će značiti manje prihode za irski budžet”, smatra Conall Mac Coille, ekonomski analitičar brokerske kuće Davy.

Da rizik postoji, priznalo je i ministarstvo finansija u nedavnom biltenu.

“Zavisno od izvora, sigurno je moguće zamisliti scenario u kojem šok u bazi poreza na dobit poduzeća utiče na ostale poreske prihode, slično kao što je slom nekretninskog tržišta 2008. godine uticao na gotovo sve poreske kategorije”, stoji u nedavnom izvještaju.

Ministar finansija Pascal Donohoe izjavio je kako će irski poreski sistem “ostati konkurentan čak i u kontekstu reforme u SAD”. Dodao je kako vlada u Dublinu očekuje da prihodi od poreza na dobit ostanu održivi najmanje do 2020. godine.

Slični Članci