Gasi se Sberbank Europe

Sberbank Europe, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje. Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Europe, koja je poslovala s austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštćeni klijenti.

Inače ESA je do sada isplatila više od 900 miliona eura klijentima Sberbanke. U martu je ESA računala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Europe u ukupnoj vrijednosti od oko 947 miliona eura.

ESA je morala pokriti prije svega depozite oko 34.800 klijenata iz Njemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala pokriti depozite oko 120 klijenata.

Sberbank Europe je 21. aprila održala izvanrednu skupštinu dioničara na kojoj je donesena odluka o rasformiranju i gašenju banke. Tom prilikom je upravi banke naloženo da prodaju imovinu i potraživanja.

Sberbank je, kako saznaje APA, uspjela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA.

Kredite Sberbank Evrope su otkupili prije svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te i Komunalkredit, ali i turska Deniz bank.

Time će do kraja godine biće provedeno redovno gašenje Sberbank Europe.

Sberbank Europe je upao u probleme uslijed sankcija Rusiji, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.

Slični Članci