“Boing” priznao krivicu za padove dva aviona

Američka aeronautička kompanija “Boing” je prihvatila sporazum o priznanju krivice da bi izbjegla krivično suđenje zbog padova svojih aviona “737 Maks”, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Boing će se izjasniti krivim po optužbi za krivično djelo prevare, koje je dovelo do padova dva aviona “737 Maks” u kojima je poginulo 346 ljudi, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Federalni tužioci su prošle nedjelje ponudili “Boingu” izbor: da se izjasni o krivici i plati novčanu kaznu kao dio kazne, ili da se suoči sa suđenjem za krivično djelo “zavjere radi prevare Sjedinjenih Država”.

Tužioci su optužili američkog vazduhoplovnog giganta da je obmanuo regulatore, koji su odobrili uslove za upotrebu aviona i obuku pilota za njega.

Sporazum o priznanju krivice koji tek treba da dobije odobrenje saveznog sudije da bi stupio na snagu, poziva “Boing” da plati dodatnih 243,6 miliona dolara kazne. To je isti iznos koji je platio po nagodbi iz 2021. za koju je Ministarstvo pravde saopštilo da ju je kompanija prekršila.

Saopšteno je da će biti imenovan nezavisni agent koji će tri godine nadgledati “Boingove” procedure za bezbjednost i kvalitet.

Sporazumom se takođe zahtijeva od “Boinga” da uloži najmanje 455 miliona dolara u svoje programe usklađenosti sa propisima, kao i u bezbjednost.

Sporazum o priznanju krivice pokriva samo prekršaje Boinga prije nesreća u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo svih 346 putnika i članova posade u dva nova aviona “737 Maks”.

“Boing” time ne dobija imunitet za druge slučajeve, uključujući otpadanje panela s aviona “737 Maks” tokom leta “Alaska Airlinesa” iznad Oregona u januaru, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde.

Sporazum takođe ne pokriva nijednog sadašnjeg ili bivšeg zvaničnika “Boinga”, već samo tu korporaciju.

Ministarstvo pravde je saopštilo da očekuje pismeni sporazum o priznanju krivice u američkom Okružnom sudu u Teksasu do 19. jula.

TVCG

Slični Članci