Donald Tramp proglašen krivim po svim tačkama optužnice, prijeti mu četiri godine zatvora

Donald Tramp je postao prvi američki predsjednik koji je osuđen za zločin u četvrtak kada ga je njujorška porota proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplatu da bi ućutkao porno zvijezdu uoči izbora 2016. godine.

Nakon dvodnevnog vijećanja, 12-člana porota je objavila da je proglasila Trampa krivim po sve 34 tačke s kojima se suočio. Za svaku presudu bila je potrebna jednoglasnost.

Presuda gura Sjedinjene Države u neistraženu teritoriju uoči predsjedničkih izbora, kada će Tramp, republikanski kandidat, pokušati da povrati Bijelu kuću od demokratskog predsjednika Bajdena.

Tramp, 77, negirao je optužbe i očekivalo se da će uložiti žalbu.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako drugi osuđeni za to krivično djelo često dobijaju kraće kazne, novčane ili uslovne kazne. Zatvor ga ne bi spriječio u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Tramp i Bajden (81) u teškoj trci, a ankete su pokazale da bi osuđujuća presuda mogla koštati Trampa određene podrške nezavisnih i republikanskih glasača.

Kasno u toku dana, sudija Huan Merčan, koji je nadgledao slučaj, okupio je advokate obje strane zajedno sa Trampom u 16:15. (2015 GMT) da im kaže da planira da raspusti porotu za taj dan u 4:30. Zatim je napustio klupu.

Tramp: Ovo je namješteno

Tramp je nakon presude održao govor u kojem je rekao da se radi o namještenom suđenju, te da ga Bajden na ovaj način pokušava diskreditovati.

Kaže da sudija nije bio pristrasan, te da se radi o sramotnom suđenju. Najavio je da će se nastaviti boriti.

Protiv Trampa svjedočio njegov bivši advokat

Majkl Kohen, Trampov bivši advokat koji je navodno isplatio glumiu Daniels, ranije je na sudu rekao kako je obavijestio svog klijenta o isplati.

Trampovi advokati prikazali su Kohena kao osuđenog kriminalca i lažljivca, podsjećajući na njegov boravak u zatvoru zbog porezne prevare i laganja Kongresu.

Kohenova priča uglavnom se poklapa sa svjedočenjem Daniels i Davida Pekera, urednika tabloida koji je rekao da je radio s Trampom i Kohenom na suzbijanju negativnog izvještavanja o Trampu tokom republikanske borbe za Bijelu kuću.

Slični Članci