Kakva je priprema sezone: Hotelijeri se žale da turistički sektor nema podršku resornog ministarstva

Koliko je sezona dobro pripremljena

Turistička sezona je počela i sve je spremno, nedavno je istakao ministar turizma, ekologije i održivog razvoja Vladimir Martinović.  Međutim, apeli nezadovoljstva iz turističkog sektora Crne Gore postaju sve glasniji, ukazujući na ozbiljne nedostatke i neadekvatan angažman resornog ministarstva.

Petar Miljanić, predstavnik Udruženja hotelijera Crne Gore, naglašava da, iako postoje naznake blagog poboljšanja u odnosu na prethodne godine, potencijali turizma ostaju neiskorišćeni zbog minimalne podrške i loše organizacije nadležnih institucija.

Kako je naglasio, ,,odgovornost ministra turizma i njegovih saradnika nije samo u vođenju resora, već i u služenju građanima i turističkim poslenicima”.

Petar Miljanić

Miljanić ističe da je već sredinom aprila bilo jasno da bi ova sezona mogla biti bolja, ali daleko od onoga što je moguće postići uz adekvatno vođenje i podršku.

Slično mišljenje dijeli i Dragan Purko Ivančević, član Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore, koji naglašava da je turizam u Crnoj Gori na ivici krize zbog loše pripreme i upravljanja. Ivančević predlaže uvođenje vanrednog stanja u sektoru turizma kako bi se spasila sezona i postavili temelji za budući razvoj.

Obojica se slažu da je neophodno hitno postavljanje kompetentnih osoba za destinacijski menadžment i razvoj strategije koja će osigurati održivi razvoj turizma. Bez ovih koraka, Crna Gora rizikuje da izgubi konkurentnost na sve zahtjevnijem turističkom tržištu Mediterana koje postaje sve zahtjevnije, s novim igračima kao što je primjer Albanije, koja agresivno pristupa turističkom sektoru. Kako objašnjava Ivančević, način na koji su se odvijale pripreme za ovu sezonu, kvalitet destinacije, izgrađenost turističkih mjesta, uređenost kompletne destinacije, stanje sa radnom snagom i putnom infrastrukturom, ukazuju na to da je turizam u Crnoj Gori na ivici krize.

Dragan Purko Ivančević

– Potrebno je proglasiti vanredno stanje u turizmu kako bi se sezona spasila i eventualno završila kako treba. Ovo je neophodno kako bi se zaštitila od negativnih posljedica koje ne opterećuju samo ovu sezonu, već i mnoge naredne sezone. Iako nadležni tvrde da se bore za održivi turizam, mi, direktni učesnici, suočavamo se s neodrživim turizmom. Trenutno stanje u turizmu je neodrživo, što jasno pokazuje nepripremljenost destinacije za turističku sezonu. Odnos Ministarstva turizma prema upravljanju turističkim sektorom je krajnje zabrinjavajući. Trenutno ne postoji jasno definisana struktura niti osoba odgovorna za koordinaciju turističkih tokova u našoj zemlji, što je apsolutno nedopustivo i nerazumljivo, posebno s obzirom na činjenicu da je turizam jedan od prioritetnih sektora razvoja, poručuje Ivančević, dodajući da nedostatak osnovnog destinacijskog menadžmenta i efikasnog upravljanja turističkim aktivnostima predstavlja ozbiljan problem.

Ovakvo stanje otežava rad svima koji se bave receptivnim turizmom, hotelijerima i pružaocima različitih turističkih usluga. Naša industrija, kao i naši partneri turoperatori, i na kraju, naši gosti, nemaju nikakve garancije da će se situacija poboljšati u doglednoj budućnosti. Bez jasne strategije i odgovornog tijela, koje bi osiguralo adekvatno upravljanje turističkim resursima, nemo guće je garantovati unapređenje stanja na terenu.

To uključuje sve aspekte turističkog doživljaja od organizacije izleta i događaja do opšte klime, infrastrukture, uređenosti i čistoće destinacija. Odsustvo ovih elemenata direktno utiče na zadovoljstvo gostiju i konkurentnost naše zemlje kao turističke destinacije ističe naš sagovornik.

Ivančević naglašava da je neophodno hitno uvođenje sistemskih rješenja i postavljanje kompetentnih osoba koje će se baviti destinacijskim menadžmentom. Samo tako možemo osigurati održivi razvoj turizma i pružiti kvalitetne usluge našim posjetiocima, što će dugoročno koristiti ekonomskom prosperitetu naše zemlje.

Ako ovakvo stanje potraje i ako se nešto vanredno ne preduzme, posljedice ovakve loše pripremljenosti i početka sezone će se osjećati, bojim se, narednih godina. Jer vrlo teško možemo da dobijemo turističku utakmicu na velikom tržištu Mediterana, posebno što u posljednje vrijeme imamo, pored starih tradicionalnih destinacija koje su naša konkurencij e, nove koje su nam direktna konkurencija, a koje organizaciji turizma prilaze na sasvim drugačiji način, kao što je Albanija. Hitna akcija i ozbiljan pristup su neophodni kako bismo izbjegli dugoročne negativne posljedice i osigurali da naša zemlja ostane konkurentna destinacija koja privlači turiste iz cijelog svijeta zaključuje Ivančević.

Petar Miljanić, predstavnik Udruženja hotelijera Crne Gore, kaže da smo obrise predstojeće turističke sezone vidjeli već polovinom aprila, kada su počeli prvi gosti da dolaze u naše hotele.

Analizirajući trenutnu situaciju, možemo primijetiti da će ova sezona vjerovatno biti nešto bolja od prethodnih, iako ne očekujemo drastično poboljšanje. Nažalost, nema naznaka da će se situacija znatno promijeniti nabolje, s obzirom na nedostatak angažmana i interesovanja Ministarstva turizma, koje je sada na najnižem nivou ikada. Razlog za zabrinutost je i činjenica da čak ni ministar ni osoblje u njegovom najbližem krugu, izgleda, ne bi bili u mogućnosti nabrojati sva udruženja koja postoje u našoj državi, a vezana su za turizam i ugostiteljstvo, a kamoli imenovati predsjednike tih udruženja. Ovaj nedostatak poznavanja industrije od strane nosilaca vlasti može ozbiljno ugroziti mogućnosti za stvaranje i sprovođenje efikasnih politika koje bi mogle unaprijediti sektor turizma i ugostiteljstva kazao je Miljanić, ističući događaj koji se desio na nacionalnoj televiziji, kada su predstavnici Ministarstva turizma bili pozvani u jutarnji program, ali se niko od njih nije odazvao pozivu.

Opširnije u današnjoj Pobjedi

Podijeli ovaj članak