Politika unosan biznis i na lokalu, mandat u Budvi “košta” oko 2.000, u Andrijevici 180 eura

Lokalni izbori u Budvi biće održani 26. maja, a u Andrijevici 2. juna. Prema Zakonu o finansiranju partija i izbornih kampanja pravo na budžetska sredstva ima podnosilac potvrđene i proglašene izborne liste.

Za troškove izborne kampanje izdvaja se 0,25 odsto tekućeg budžeta (bez kapitalnog i budžeta fondova). Od toga se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima partijama u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista. Političke partije koje osvoje mandate dobiće, srazmjerno broju osvojenih mandata, 80 odsto ukupno opredijeljenog novca.

Prema podacima koje je objavio ASK, za lokalne izbore u Budvi opredijeljeno je ukupno 86.337 eura iz budžeta opštine. Od toga partije učesnice na izborima odmah dobijaju 17.267, dok će im oko 69 hiljada biti podijeljeno prema broju osvojenih mandata. Cijena mandata u Budvi je oko dvije hiljade eura, objavio je ASK.

U Andrijevici je za lokalne izbore opredijeljeno 6.782 eura, od čega partije odmah dobijaju 1.356 eura, dok će 5.426 biti podijeljeno u zavisnosti od osvojenih mandata. Cijena mandata je 180 eura.

U Andrijevici, na 3.831 upisanog u birački spisak, za učešće na lokalnim izborima se prijavilo osam lista sa 12 partija i grupa građana. U Budvi, koja ima znatno više birača od Andrijevice (19.042), na izborima će učestvovati devet listi sa čak 19 partija i grupa građana.
Broj prijavljenih partija za učešće na vanrednim lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici, koje zajedno imaju četiri odsto ukupnog biračkog tijela u državi, još je jedan pokazatelj da je politika postala unosan biznis i da je neophodna hitna reforma izbornog zakonodavstva, navode Vijesti.
To su ocijenili sagovornici Vijesti komentarišući to što je na izborima u Budvi prijavljeno devet izbornih lista, a u Andrijevici osam. Ukazuju da bi veliki broj lista mogla biti mogućnost više za opredjeljenje, uz razrađeni mehanizam kontrole kojeg sada nema.

Na parlamentarnim izborima prošle godine pravo glasa imalo 543.599 birača, a prema registru političkih partija iz 2023. godine, u Crnoj Gori ima 51 partija. Dakle, to je otprilike jedna partija na svakih 10.000 birača. Na tim izborima imali smo 15 izbornih listi, a njih 9 je osvojilo mandate.

Izvor: Vijesti

 

Slični Članci