Microsoft ulaže 2,9 milijardi dolara u Japan

Američki tehnološki gigant Majkrosoft planira da uloži 2,9 milijardi dolara u Japan u naredne dvije godine, jačajući napore zemlje u razvoju vještačke inteligencije i jačanju sajber odbrane od kineskih i ruskih prijetnji.
Objava Microsoftovih planova u utorak koincidira s posjetom japanskog premijera Fumija Kishide Washingtonu, čime se naglašava predanost Tokija da postane supersila vještačke inteligencije, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

“Ovo je najveća Microsoftova investicija u 46-godišnjoj istoriji u Japanu”, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith koji se u utorak sastao s Kishidom. Dodao je da su ta ulaganja ključni sastojci Japana za izgradnju snažnog ekosistema vještačke inteligencije.

Microsoft se takođe obavezao da će investirati u obuku tri miliona japanskih radnika u vještinama vještačke inteligencije u naredne tri godine.

Takođe je najavio otvaranje svoje prve Microsoft Research Asia laboratorije u Tokiju, koja će se baviti  vještačkom inteligencijom i robotikom.

Američka kompanija je takođe otkrila planove za saradnju s japanskom vladom na jačanju sajber sigurnosti zemlje nakon porasta hakovanja i upada u kompjuterske sisteme. “Priroda prijetnji iz sajber sigurnosti postala je sofisticiranija. Vidimo to posebno u Kini i Rusiji, a viđamo sve više i više zlonamjernog softvera širom svijeta”, rekao je Smith za medije Nikkei.

Microsoft je postao glavni igrač u unapređenju umjetne inteligencije sa svojim partnerstvom sa proizvođačem chat robota ChatGPT OpenAI, prestigavši ​​Apple kao najveću svjetsku kompaniju po tržišnoj kapitalizaciji, navodi AFP.

Slični Članci